En person ger pengar till en annan.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Natali Phalén
2 av 2
Natali Phalén, generalsekreterare, Institutet mot mutor Foto: Anette Andersson

Kraftig ökning av antalet mutbrottsdomar

1:01 min

Antalet fällande domar i mutbrottsmål har i år ökat markant jämfört med de senaste åren.

– Flest domar rör sektorn vård och omsorg och kontakter mellan den offentliga verksamheten och den privata. Och det kan säga att benägenheten att upptäcka och rapportera saker möjligen kan ha ökat, säger Natali Phalén som är generalsekreterare för Institutet mot mutor.

Medan antalet fällande domar alltså gått upp från ett årligt snitt omkring 15 de senaste tio åren till närmare 30 i år så ligger antalet anmälningar om misstänkta mutbrott sedan 2007 relativt konstant runt 100-150 stycken. Samtidigt går att identifiera vissa områden som särskilt utsatta för mutor och mutförsök, säger Natali Phalén, däribland olika slag av tillståndsgivningar.

– Ett antal domar i år är kopplade till körkort och den typen av prövningar av saker som är åtråvärda.

Parallellt med fler mutbrottsdomar ser Natali Phalén en attitydförändring i samhället mot potentiella mutor som exempelvis dyrare julgåvor från företag till nyckelpersoner bland offentliganställda kunder.

– Överlag skulle jag säga att det har skett en jättestor förändring kring vilka gåvor som ges från det privata till det offentliga. Väldigt många myndigheter och organisationer inom det offentliga går ut och säger att de inte vill ha någonting. Det har exempelvis skett en stor förändring vad gäller julkorgar och liknande.

Medan rättegången efter Bombardiers affärer i Azerbadjan ledde till årets stora korruptionsdom i Sverige, en friande sådan, väntas processen mot tre före detta toppchefer vid Telia och företagets miljardaffärer i Uzbekistan bli nästa års stora muträttegång.

– Det är ju också ett otroligt omfattande mål som rör mutbrottsöverträdelser utomlands med ganska knepiga ansvarsfrågor och juridiska frågor som sticker ut och är ganska ovanligt, säger Natali Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista