Till vänster: Flyktingar i väntan på en färja vid hamnen i den grekiska staden Pireus.  Till höger: EU:s ordförande Donald Tusk.
Till vänster: Flyktingar i väntan på en färja vid hamnen i den grekiska staden Pireus. Till höger: EU:s ordförande Donald Tusk. Foto: Petros Giannakouris/John Thys/TT

EU-länderna tvistar om flyktingansvaret

1:40 min

EU:s medlemsländer har svårt att komma överens om huruvida länder ska tvingas ta emot flyktingar eller inte.

– Medlemsländerna är djupt splittrade och känslorna tar överhanden, säger EU.s ordförande Donald Tusk inför kvällens toppmöte.

EU:s ordförande Donald Tusk tror att det kommer bli svårt att komma överens men manade till att i alla fall försöka nå en samsyn i frågan.

– Medlemsländerna är djupt splittrade och känslorna tar överhanden. Därför kommer det att bli mycket svårt att komma överens om flyktingkvoterna, säger Donald Tusk.

Inför toppmötet skickade Donald Tusk ut ett brev till EU:s huvudstäder, där han beskrev den tvingande omfördelningen av flyktingar från Grekland och Italien under flyktingkrisen som ineffektiv och splittrande.

Han anser att EU därför bör skrota förslaget att alla EU-länder ska tvingas att ta emot flyktingar.

Brevet har mötts av hård kritik från länder som Tyskland och Sverige som vill att EU-länderna ska ta gemensamt ansvar. Medan Visegradländerna – Ungern, Polen, Slovakien och Tjeckien – har jublat.

– Tusk säger precis det som vi tycker, att tvinbgande flyktingkvoter är fel väg att gå, sa Tjeckiens nye premiärminister Andrej Babis när han anlände till toppmötet.

Slovakiens premiärminister Robert Fico var om möjligt ännu mer positiv.

– Jag ska ge helhjärtat stöd till Tusk i kväll, han har rätt när han säger att tvingande regler bara splitrrar EU, sa han.

Sveriges statsminister Stefan Löfven är däremot besviken på EU:s ordförande Donald Tusk och är beredd att i en omröstning köra över de länder som protesterar.

– Det bästa är ett beslut i enighet, men vi kan inte heller fortsätta i ett sådant här dödläge när bara några få ser till att vi inte kan komma vidare, sa statsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista