Tomas Ramberg.
Tomas Ramberg om pensionsuppgörelsen. Foto: SR/TT

Analys: Pensionerna en huvudvärk för S

4:00 min

Socialdemokraterna är det parti som är känsligast för en pensionsdebatt. Deras väljare har oftare svag ekonomi och förslitningsproblem.

Frågan är om partiet lyckas hålla frågan borta från valrörelsen, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talade i huvudsak väl om pensionsuppgörelsen i dag. Trots att överenskommelsen innehåller en del beska piller för inte minst lågavlönade kvinnor i några av LO:s förbund och trots att några av de punkter som sägs kompensera Thorwaldssons medlemmar fortfarande inte är färdiga.

Sverigedemokraterna talar ofta om villkoren för svenska pensionärer som de menar får betala priset för invandringen.

Det ligger en betydande portion partilojalitet bakom Thorwaldssons vänliga ord. Han vet att det är hans egna socialdemokrater som har mest att förlora på en pensionsdebatt under valåret.

Men det finns andra som gärna vill tala pensioner i valrörelsen. Sverigedemokraterna talar ofta om villkoren för svenska pensionärer som de menar får betala priset för invandringen. Vänsterpartiet har aldrig tyckt om pensionssystemet och tycker sig nu få vatten på den kvarn som säger att det missgynnar låginkomsttagare och kvinnor, särskilt i slitsamma LO-yrken.

Dagens pensionssystem, som är snålare mot pensionärerna eller hållbarare än ATP-systemet beroende på från vilken sida man beskriver det, infördes i 90-talets kristid. Det fanns ett utbrett krismedvetande som gjorde det lättare för de ledande politikerna. Ändå kantades införandet av kritik och motstånd.

Framför allt inom Socialdemokraterna. När partiet debatterade det nya pensionssystemet på sin kongress 1996 fanns hela 231 motioner och de var samtliga, utan undantag, kritiska. Det såg ut som om partikongressens majoritet skulle stoppa hela systemet. Inte minst kritiserades bristen på debatt och hade inte partiledningen skjutit upp avgörandet med ett "samråd" hade dagens pensionssystem troligen avslutats redan där.

Samrådet genomfördes men resultatet hölls hemligt av partiledningen. Det har senare framkommit att 70 procent av de över femhundra svaren från partiorganisationer runt om i landet var kritiska mot det nya systemet.

Historien ovan illustrerar det dilemma partiet hela tiden haft med pensionsfrågan.

I dag, med facit i hand, vet vi att Socialdemokraterna ändå blev det viktigaste enskilda partiet bakom det system vi har idag. Men historien ovan illustrerar det dilemma partiet hela tiden haft med pensionsfrågan.

Tanken med en en uppgörelse före jul var att stöka bort saken i god tid före valet.

Den socialdemokratiska partiledningen behöver inte ha gott minne för att frukta en pensionsdebatt i valrörelsen. Kritiken finns kvar, under senare år framför allt framförd av kvinnodominerade LO-förbund som Kommunal. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har inte varit sena med att haka på kritiken mot att de som ofta inte orkar jobba ens till dagens pensionsålder nu ska tvingas anpassa sig till en högre pensionsålder.

I dag saknas krismedvetandet från 90-talet, den svenska ekonomin målas, inte minst av regeringen, i ljusa färger. Tanken med en en uppgörelse före jul var att stöka bort saken i god tid före valet. Men Socialdemokraterna kan komma att upptäcka att de skapade en nytt, för dem själva mindre förmånligt, valtema idag.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista