börsen chefsåklagare gunilla sandblom
Chefsåklagare Gunilla Sandblom är frustrerad över den lagstiftning som i dag gäller för olaglig aktiehandel. Foto: TT/Sveriges Radio. Montage: Sveriges Radio.

Ny lag kan fälla fler för insiderbrott

1:18 min

Ekobrottsmyndigheten har väckt fler åtal och fått fler fällande domar för olaglig aktiehandel i år än i fjol. Men om ett nytt förslag till lagändring skulle bli verklighet så skulle det underlätta jakten på insiderbrottslingar betydligt.

Det säger chefsåklagare Gunilla Sandblom som är frustrerad över den lagstiftning som nu gäller för olaglig aktiehandel, eller så kallat insiderbrott.

– Om vi hittar bevisning som skulle räcka för en fällande dom, så får vi inte använda den, säger Gunilla Sandblom.

Att en åklagare har bevis som inte får användas för att fälla en brottsling i domstol handlar om förbudet att i bevisningen utnyttja information som skickats mellan närstående, till exempel mellan makar och mellan föräldrar och barn.

Syftet med lagen har varit att skydda förtroligheten mellan närstående. Men det här försvårar utredningen av insiderbrott, där man utnyttjat information som inte är offentlig, för att göra aktieklipp.

– I dag är det så att väldigt många insiderbrott begås mellan närstående. Det är där man delar information, det är där man gynnar varandra, säger chefsåklagare Gunilla Sandblom.

Men nu föreslår en statlig utredning att polis och åklagare ska få använda information som skickats mellan närstående som bevis. Förslaget ska först ut på remiss innan det kan bli en ny lag.

Med gällande lag i ryggen har Ekobrottsmyndigheten lyckats bättre i år än förra året med att komma åt insiderbrottslingar.

Det har väckts åtal i åtta olika insideraffärer, jämfört med fem förra året, och det har blivit fällande domar i 7 insideraffärer, jämfört med 2 förra året.

Och chefsåklagaren är nöjd med det, även om antalet åtal och fällande domar bara utgör en bråkdel av dom över 230 anmälningar om misstänkta insiderbrott som kommit in till Ekobrottsmyndigheten i år.

– Man ska komma ihåg att alla anmälningar vi får in inte är brott.

– Vi får in många anmälningar där det egentligen är personer som sitter och spekulerar inför en rapport till exempel. Men de kommer in till oss i alla fall som misstänkta insiderbrott, säger Gunilla Sandblom.

– Sen är det så att insiderbrott är väldigt svårt att bevisa. Vi har många utredningar där vi inte lyckas bevisa brott som vi får lägga ner, säger chefsåklagare Gunilla Sandblom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista