Trumps skattereform ett steg närmare att bli verklighet

1:33 min

I USA har nu senaten och representanthuset efter intensiva förhandlingar kommit överens om ett gemensamt skatteförslag. Förslaget innehåller stora skattelättnader för företag men frågan är vad som är kvar av Trumps löfte om en massiv skattesänkning för medelklassen.

Sänkt bolagsskatt från 35 till 21 procent är grundpelaren i det förslag som nu bakats samman av de två ganska olika upplagor som röstats igenom tidigare i senaten och representanthuset.

Det här blir i så fall en permanent skattesänkning till skillnad från de föreslagna mindre sänkningarna för privatpersoner som bara är tillfälliga på tio år – en kompromiss som skrivits in sedan det stod klart att paketet kommer att belasta USA:s redan stora budgetunderskott tungt.

Skattereformen har lanserats som en present till medelklassen, men av det finns inte så mycket kvar i det slutgiltiga förslaget. Många, men inte alla, medel- och låginkomsttagare kommer att få mindre skattesänkningar samtidigt som en sent inskriven detalj är sänkt skatt för de allra rikaste från 39,6 till 37 procent.

Förslaget tar också bort obligatoriet att teckna sjukförsäkring - något som beräknas göra försäkringarna dyrare. Målet för förslagets anhängare är nu att få båda kamrarna att rösta ja så fort som möjligt. Men det är en kamp mot klockan.

Förslaget kan inte räkna med någon röst från demokraterna och den republikanska majoriteten i senaten blir snart ännu mindre sedan demokraten Dough Jones vann fyllnadsvalet i Alabama i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista