Till vänster: En mamma och dotter utanför en leksaksbutik. Till höger: någon som shoppar via nätet.
När fler köper julklappar på nätet är risken större att man råkar få hem en piratkopia istället för originalet. Foto: TT

Piratkopierade leksaker i julhandeln

1:59 min

Var 12:e krona som används till inköp av leksaker i julhandeln läggs på piratkopierade varor.

Patent- och registreringsverket varnar nu för att de här leksakerna kan vara farliga och orsaka allvarliga skador.

Nästan åtta procent av alla leksaker som säljs är piratkopior, enligt EU:s immaterialrättsmyndighet. Ungefär var 12:e krona går till piratkopior, enligt svenska Patent- och registreringsverket.

– Det är vedervärdigt eftersom man utsätter barn för en risk de absolut inte har valt att ta, säger Peter Hedin, piratkopieringsexpert på Patent- och registreringsverket.

Han säger att de flesta som beställer varor på nätet på svenska eller europeiska hemsidor inte vet om varorna de beställt är pirattillverkade.

– Föräldrar och anhöriga som köpt de här paketen och presenterna vet ofta inte att det här är piratkopierade varor utan de tror att de har gett sina barn en genuin produkt som har testats och är helt ok för barn att använda, säger Peter Hedin.

Varningstecken är till exempel att varan är orimligt mycket billigare än märkesvaran i butiken, att kläder har slarviga sömmar eller felstavade etiketter.

Ett stort problem är att varorna inte uppfyller uppställda säkerhetskrav. Kläder kan innehålla farliga ämnen, ibland har tyget färger som försvinner i första tvätten.

Peter Hedin berättar om en pirattillverkad nallebjörn med jacka, där en knapp som var mindre än vad säkerheten krävde, lossnade. En pojke fick knappen i halsen och höll på att kvävas.

Ett annat exempel på farliga produkter är jackor där flamskyddsmedel saknas, vilket gör det livsfarligt att grilla korv vid öppen eld.

Han råder alla som beställer på nätet att försöka kontrollera det säljande företaget.

– Nästan alla pirattillverkade varor som kommer in till EU och till Sverige, kommer från Kina.

Hur vet ni det?

– Det kan man se på de beslag som tullen har gjort. Jag ska inte säga att de är uteslutande från Kina men den absolut övervägande majoriteten av beslagen kommer från Kina, säger Peter Hedin vid Patent och Registreringsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista