Svensk-irakier avrättad i Irak

Patric Nilsson, pressekreterare på UD
0:59 min

En svensk-irakisk medborgare med misstänkta kopplingar till en terrorrörelse rapporteras ha avrättats i Irak tillsammans med ytterligare 37 misstänkta jihadister. UD bekräftar de fått information från Irak om avrättningen.

Den avrättade svensk- irakiern ska enligt lokala myndigheter ha dömts för terrorbrott och ha haft kopplingar till Islamiska staten eller al-Qaida.

Det rör sig enligt UD om en man i 60-årsåldern, som 2010 dömdes till döden för terroristbrott av en irakisk domstol.

– Vi har haft intensiv konsulär aktivitet sedan vi fick kännedom om detta. Vi har protesterat mot dödsdomen och tagit upp det här på hög nivå med irakiska företrädare, säger Patric Nilsson, kansliråd vid UD.

UD känner till ett fåtal ytterligare ärenden där svenska medborgare sitter frihetsberövade i Irak. Nilsson vill dock inte kommentera om det finns ytterligare personer som har dömts till döden.

– Vi har påtalat att dödsdomen inte ska utföras utan omvandlas till fängelsestraff. Vi har betonat att Sverige motsätter sig dödsstraff.

Statsminister Stefan Löfven (S) konstaterar att Sverige känt till fallet med den nu avrättade mannen.

– Jag har inga detaljer, men vi har vetat om att den här personen har suttit fängslad i Irak, anklagad för terroristbrott, säger Löfven i samband med dagens EU-toppmöte i Bryssel.

– Vår hållning är att åker man till ett annat land och begår brott får man räkna med att man blir straffad i det landet. Dock har vi tagit upp också tidigare vårt principiella motstånd mot dödsstraff, säger Löfven.

UD kommer i morgon att kalla till sig Iraks ambassadör i Stockholm för att protestera mot dödsstraffet, uppger Patric Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".