Mani kostym.
Libanons premiärminister Saad Hariri. Foto: Thibault Camus/AP/TT

"Saudiarabien kan inte tolka omvärlden"

2:53 min

Saudiarabiens försök att tvinga bort Libanons premiärminister Saad Hariri var en felbedömning. Det menar analytiker på ett seminarium i Beirut som vår mellanösternkorrespondent talat med.

Saad Hariri avgick under ett besök i Saudiarabien, men är nu hemma i Libanon och åter på premiärministerposten.

Saudiarabiens syfte var att skapa splittring i det sköra Libanon, och tvinga fram en konfrontation med Iran och Hizbollah genom att tvinga Saad Hariri att avgå.

Det säger analytiker på Mellanösternkonferensen i Beirut, som Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén pratat med.

Saad Hariri dök själv dök upp på konferensen, men svarade inte på några frågor om vad som hände när han kidnappades för sex veckor sedan.

– Det som skedde i Saudiarabien, stannar i Saudiarabien har Hariri sagt.

Hariri fick en publikfråga om vem han tycker skulle sitta inspärrad om Libanon hade ett Ritz Carlton hotell, likt det i Saudiarabien, där de saudiska prinsarna spärrades in.

Hariri skrattade bara och sa att "det här är också ett hotell, tror ni att ni kommer ut härifrån?"

Men under den uppsluppna stämningen finns bitter verklighet, nämligen maktkampen mellan Saudiarabien och Iran.

– Efter Saudiarabiens förluster i Syrien ville saudierna försvaga Iran i Libanon genom att dra ut några tänder, nämligen Hizbollahgerillan i Libanon, Irans kronjuvel, säger Joseph Bahout på tankesmedjan Carnegie.

Men omvärldens starka reaktioner gjorde att planen misslyckades, och avslöjade istället Saudiarabiens oförmåga att tolka omvärldens signaler, enligt Joseph Bahout.

– Detta kanske bottnar i hybris, kanske trodde de att eftersom Saad Hariri är saudisk medborgare, så kunde han behandlas som de andra prinsarna inlåsta på Ritz Carlton, kanske trodde de att de hade klartecken från USAs kongress som nyss röstat igenom nya sanktioner mot Hizbollah, fortsätter Carnegieanalytikern Bahout.

Joseph Bahout menar att resultatet är att saudierna nu är djupt upprörda och sårade efter att ha investerat inte bara pengar i Libanon, utan också prestige, att de har upptäckt att de inte har några vänner, bara allierade, och att de inte äger premiärminster Saad Hariri.

– Det betyder inte att Saudiarabien har övergivit sin strategi att slå tillbaka mot Iran, den kommer bara att ta annan form, säger Joseph Bahout.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista