Pedro Pablo Kuczynski
Pedro Pablo Kuczynski. Foto: HO

Krav på att Perus president avgår – efter mutanklagelser

2:16 min

I Peru växer nu kraven på president Pedro Pablo Kuczynskis avgång. Han anklagas för att ha tagit emot nästan 5 miljoner dollar från det brasilianska byggbolaget Odebrecht under tiden han var Perus finansminister. Presidenten har de senaste timmarna förlorat stöd från många av sina allierade när bevisen mot honom stärkts.

– Om presidenten kommer hit till kongressen så hoppas jag att han har sitt avskedsbrev i handen, sa Daniel Salaverry, talesperson för högerpartiet Fuerza Popular, som är överlägset störst i Perus kongress.

– Det finns inget mer för presidenten att förklara. Peruanerna vill inte höra fler lögner, sa Daniel Salaverry igår.

Även om han försöker så blir det nog svårt för president Pedro Pablo Kuczynski att förklara varför det brasilianska byggbolaget Odebrecht satt in nästan 5 miljoner dollar på ett konto som tillhör hans bolag Westfield Capital, baserat i Florida.

Insättningarna gjordes under tiden Kuczynski var finansminister i president Alejandro Toledos regering, från 2001 till 2006. Toledo är på rymmen men peruanska myndigheter åtalar honom för miljonmutor i samma korruptionsskandal.

Odebrecht har lämnat in kvitton på överföringarna till Toledo, Kuczynski och en rad andra peruanska politiker. Det är mutor på sammanlagt 29 miljoner dollar. I utbyte fick byggbolaget kontrakt på flera viktiga infrastrukturprojekt, däribland en motorväg som skulle gå från stilla-havskusen till Atlanten, genom Peru och Brasilien.

President Kuczynski har fortfarande inte uttalat sig, men många bedömare tror att han kommer avgå och lämna över makten till sin vicepresident. Flera ministrar säger anonymt till peruanska medier att de förlorat förtroende för presidenten. Han har inte heller stöd i kongressen, där både vänstern och högern hotar Kuczynski med riksrätt om han inte avgår frivilligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista