HM
Foto: Maja Suslin/TT

H&M rasar på börsen

1:34 min

H&M-aktien faller kraftigt på börsen - den har gått ned hela 15 procent. Det efter att klädföretaget redovisat ett oväntat försäljningstapp.

Både ledningen och analytiker på H&M-koncernen hade hoppats på bättre resultat, men nu sjunker klädjättens försäljning. Bolagsledningen har redovisat svaga försäljningssiffror för den gångna hösten. Företaget sålde varor för 50,4 miljarder kronor exklusive moms. I fjol låg siffran för samma period på 52,7 miljarder kronor.

Som en konsekvens störtdyker nu H&M-aktien. När Stockholmsbörsen öppnade började raset och vid 10-tiden hade aktien fallit hela 15 procent.

– De kom med försäljningssiffrorna för fjärde kvartalet och det var ett överraskande svagt resultat. Analytikerna hade trott på en liten uppgång med cirka två procent. Nu minskade försäljningen med fyra procent, säger Ekots ekonomireporter Sören Granath.

– Även H&M-ledningen har sagt att de är väldigt förvånade över siffrorna, tillägger Sören Granath.

Fler och fler konsumenter handlar på nätet, vilket påverkar H&M. Fler butiker ska stängas, rapporterar TT. Klädbutikens onlineförsäljning ökar, men inte tillräckligt för att matcha tappet i butiksförsäljningen. Analytiker har länge varit kritiska till att företaget inte lyckats anpassa sin försäljning till kundernas förändrade vanor.

– Det handlar mycket om att konkurrensen har hårdnat. Man har flera stora spelare ute i världen, bland annat spanska Inditex och varumärket Zara. Sen är det hela omställningen från de fysiska butikerna till e-handeln. Den har inte gått som man hoppats, där har man problem. Nu säger man att man kommer att skynda på den processen, säger Ekots ekonomireporter Sören Granath.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista