Polis motar tillbaka nazister. Översiktlig bild på motdemonstranter bakom polisbilar.
Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Förundersökning efter nazistdemonstration läggs ned

1:25 min

Förundersökningen mot 23 personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen, som greps i Göteborg misstänkta för våldsamt upplopp den 30 september, läggs nu ned, uppger åklagaren.

– Jag har tagit del av ett omfattande filmmaterial, dels från polisens egna kameror och allmänheten. Jag har också tittat på vittnesförhören från polisen och andra på plats och kan konstatera att det inte varit möjligt att på individnivå följa de här 23 personerna och reda ut vad de gör och inte gör på platsen säger kammaråklagare Ulrika Åberg.

Det är ett omfattande material som åklagarna har gått igenom efter nordiska motståndsrörelsen demonstration i Göteborg i september. Det handlar bland annat om filmer och vittnesmål från poliser i tjänst.

Åklagare Åberg konstaterar att det inte går att styrka att de misstänkta personerna har deltagit i ett våldsamt upplopp. Däremot har arbetet lett fram till två andra förundersökningar. 10-15 personer är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakt och åtta till tio personer är misstänkta för våldsamt upplopp senare på dagen den 30 september.

De utredningarna går nu vidare men att 23 personer nu frias från misstankar vill Ulrika Åberg ändå inte kalla ett misslyckande.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det är ett stort misslyckande eller inte. Det jag kan säga är att dels är det tveksamt juridiskt om det är ett våldsamt upplopp i den här delen och sen är det så att man kan inte ha kameror överallt när det är en rörlig situation säger Ulrika Åberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista