Casinospel på nätet
Foto: Marcus Ericsson/TT

Spelmissbruk blir kommunernas ansvar

Professor på spelberoende välkomnar förändringen
3:25 min

Från och med 2018 jämställs spelmissbruk med alkohol- och narkotikaberoende i Sverige. Landets alla kommuner blir därför skyldiga att hjälpa drabbade invånare och erbjuda dem vård.

Sveriges enda professor med inriktning på spelberoende, Anders Håkansson vid Lunds universitet, välkomnar lagändringen.

– Ja, det kommer framför allt att innebära en rättighet för personer med spelberoende att få behandling, och att man faktiskt kommer att kunna kontakta till exempel sin kommun med en konkret fråga och önskemål om behandling, och att kommunen har en skyldighet att ge det. Sjukvården kommer också ha skyldighet att medverka i detta, säger Anders Håkansson.

– Och det är klart att det är stor skillnad att det är så jämfört med att man är spelberoende och vänder sig till någon, som faktiskt säger "nej, vi har ingenting för detta".

Hittills är det bara ett tiotal kommuner i Sverige som haft en egen verksamhet där man behandlat spelberoende jämsides med andra missbruk. En av dem är Malmö som tagit emot spelmissbrukare ungefär tio år, Anette Edvardsson är sektionschef på öppenvårdshuset Gustav.

– Förra året träffade vi 79 personer som fick behandling för spelmissbruk och av dem var det 20 personer som kom från en annan kommun i södra Sverige, säger hon.

Hon tror att det kommer att komma fler när lagen ändrats.

– Det skulle jag tänka mig. Jag tror nog att alla är överens om att det finns ett stort mörkertal, det finns mycket skam och skuld när det gäller missbruk. Men nu när man kommer att börja prata om det mer, så kommer det förhoppningsvis att leda till att fler får kunskap om att det är något jag kan få hjälp med, säger Anette Edvardsson.

Största skillnaden för Malmö efter årsskiftet är att man i fortsättningen bara tar emot malmöbor.

– Lagändringen innebär ju att om man har ett spelmissbruk, så har man lika stor rätt till behandling som om man hade ett alkohol- och narkotikamissbruk, och att man kan få det i sin egen kommun.

Man beräknar att 150 000-200 000 svenskar lider av spelmissbruk. Frågan är då om det finns tillräckliga resurser nu när den här nya gruppen får rätt till vård och 290 kommuner får ansvar för deras hälsa.

– Det här kommer absolut att bli en utmaning att utbudet ska motsvara behovet, absolut blir det så, säger Anders Håkansson.

Anders Håkansson som kombinerar professorsjobbet med arbete på en beroendemottagning har träffat många spelmissbrukare.

– De beskriver det väldigt tydligt, att tidigare spelande som varit intressant och lustfyllt, och fyllt en positiv funktion, hur det plötsligt eller gradvis blev något annat och upplevdes tvångsmässigt, säger Anders Håkansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".