Kristersson
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ulf Kristerssons håller sitt första jultal

I dag håller Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sitt första jultal efter att han tillträdde i oktober. Barn som är särskilt utsatta under julfirandet, #metoo uppropen och social rörlighet var några av huvudämnena.

Ulf Kristersson pratade mycket ur ett historiskt perspektiv och om sin syn på den svenska modellen och hur den bör anpassas till nya tider. Integration, brottslighet och utbildning var några av huvudämnena. 

Tidigt i talet tog han även upp #metoo uppropen och hur de förändrar samhället. 

– Moderaternas värderingar är oförenliga med sexism och trakasserier. Jag kommer se till att vi tar detta på allra största allvar. 

Han säger att Moderaterna inom kort kommer offentliggöra förslag för hur man ska jobba med jämställheten i samhället. 

Med nio dagar kvar till jul vill partiledaren också lägga fokus på social rörlighet och möjligheten för människor att själva förändra sin livssituation. 

– Barn må ärva sina föräldrars pengar och prylar men dom ska inte ärva sina föräldrars utsatthet, säger Ulf Kristersson. Fördelningspolitikens viktigaste uppgift är att förbättra livschanser.

Han talar om situationen med segregation, lång etableringstid för nyanlända och ökad gängkriminalitet i utsatta områden. 

– Det kommer bli svårt för Sverige om vi inte tar hand om det här nu. 

Han föreslår i första hand mer satsningar på polisen och rättsväsendet men säger även att sociala insatser behövs, framförallt satsningar på utbildning. 

– De som kommer in i Sverige måste också komma in i vårt samhälle. Det kräver ansträngning av den enskilda invandraren men det kräver också nyfikenhet och tolerans från alla oss som bor här.  

Språket är centralt för att komma in i samhället och det bör inte vara möjligt att gå på bidrag utan att också lära sig svenska, säger Ulf Kristersson. 

– Minsta tanke på att minska utbildningskravet på det svenska språket kommer vi att bekämpa.

Det behövs lägre trösklar in på arbetsmarknaden med fler enkla jobb, lägre skatt på låga inkomster och ett bidragstak, säger Ulf Kristersson. Han vill även satsa på rotavdraget för att undvika svartarbete. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".