Lars Berglund, professor i träkompositer vid KTH
1 av 4
Lars Berglund, professor i träkompositer vid KTH Foto: Lotta Myhrén/SR
Elena Vasileva, doktorand vid avdelningen tillämpad fysik på KTH i Kista.
2 av 4
Elena Vasileva, doktorand vid avdelningen tillämpad fysik på KTH i Kista. Foto: Lotta Myhrén/SR
Detalj från labbet på tillämpad fysik på KTH i Kista. Den orange biten är färgat transparent trä.
3 av 4
Detalj från labbet på tillämpad fysik på KTH i Kista. Den orange biten är färgat transparent trä. Foto: Lotta Myhrén/SR
Lars Berglund visar hur det transparenta träet ser ut.
4 av 4
Lars Berglund visar hur det transparenta träet ser ut. Foto: Lotta Myhrén/SR

Trä kan bli ny ljuskälla

1:48 min

I framtiden kommer trä kunna användas till så mycket mer än i dag. Just nu pågår ett arbete med att ta fram laser i trä och genomskinligt, självlysande, trätak.

I labbet står modeller med laserstrålar uppsatta, där fiber i de genomskinliga träet styr strålarna. Forskare har hittat ett sätt att ta bort själva färgämnet i träet, samtidigt som strukturen behålls. Något som görs på kemisk väg, ungefär som när pappersmassa bleks.

Hålrummen som finns i porerna i träet har fyllts med en slags plastmassa för att det ska bli kompakt och transparant. På sikt att tanken att det ska fyllas med mer miljövänliga alternativ.

– Vi använder den struktur som finns i trä för att ge trämaterial helt nya egenskaper. Då kan vi kombinera de miljövänliga egenskaperna med trä, med helt nya funktioner som till exempel att använda det som belysning, säger Lars Berglund, professor i träkomposit vid Wallenbergs träforskningscentrum på KTH.

Man ser strukturen i träet, men det är genomskinligt, inte helt klart, mer som lite tjockare plast. Nu jobbar de med att det också ska kunna användas som byggmaterial i till exempel tak – ett stabilt material som samtidigt sprider ljus med hjälp av små lysdioder som laddar trämaterialet med ljus.

– Vi stoppar in färgämnen, kan man säga, i trämaterialet. Sedan blir det ungefär som en LED-belysning inomhus, fast den finns i själva trämaterialet, säger Lars Berglund.

Av det genomskinliga trädet ska man också kunna bygga innerväggar med ljusinsläpp, och använda som en del av solpaneler.

Sverige är långt framme när det gäller forskning kring trä, och med hjälp av anslag och satsningar kan arbetet fortsätta, säger Lars Berglund:

– Vi vill inte bara producera kartong och brädor i framtiden, utan också mer avancerade produkter.

Det låter lite science fiction tycker jag

– Absolut, det är klart att det är science fiction. Men det är lite poängen, vi måste våga ta risker i vår forskning för att det ska kunna leda till riktiga genombrott, säger Lars Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista