Man och en kvinna.
Peter McClellan. Foto: JEREMY PIPER/TT

Efter tusentals sexövergrepp mot barn – "Gör celibatet frivilligt för katolska präster"

"Vi har pratat med barn så unga som sju år"
2:09 min

Bort med tvånget för katolska präster att leva i celibat och inför ett tvång för präster att rapportera om sexuella övergrepp mot barn som bekänts under bikten.

Det är två av de över 400 rekommendationerna som den fem år långa utredningen om sexuella övergrepp mot barn kommit fram till, och som i dag lämnades över till Australiens regering.

– Vi har pratat med barn så unga som sju år och en del av barnen som har utsatts går fortfarande kvar i skolan, sade ordföranden Peter McClellan som lett den fem år långa utredningar, på en presskonferens i Sydney.

En av världens största undersökningar av sexuella övergrepp mot barn som pågått inom drygt 4 000 kyrkor, internatskolor, idrottsklubbar och andra institutioner. Över 15 000 utsatta har gett sina vittnesmål.

Enligt utredningen har tiotusentals barn utsatts för upprepade sexuella övergrepp, exakt hur många kommer aldrig att komma fram.

"Det här är inte något som kan hänvisas till några få enstaka fall utan är ett totalt misslyckande av dessa institutioner att erbjuda trygghet för barnen. Kulturen med att hemlighålla och att täcka upp och flytta de som utsatt barnen har varit utbredd", står det i rapporten.

De allra flesta, över 60 procent, av övergreppen har skett inom katolska kyrkan i Australien. Och därför är en del av förslagen till en förändring direkt riktade till just den kyrkan.

Rapporten beskriver att celibatet, att en katolsk präst måste avhålla sig från sex, är en bidragande orsak till övergreppen och därför föreslås det att den ska bli frivillig.

Något som Melbourns ärkebiskop Denis Hart säger att bara Vatikanen ändra på och därför skickar frågan vidare dit.

När det gäller rekommendationen om att en präst som får höra om sexuella övergrepp på barn under bikten måste rapportera det vidare till polisen säger Dennis Hart nej.

– Jag kan inte bryta min tystnadsplikt men jag skulle göra vad jag kan för att den som berättar även ska göra ett erkännande utanför bikten, säger han och lägger till att om en präst bryter mot tystnadslöftet så kan den bannlysas i kyrkan.

Australiens premiärminister Malcom Turnbull säger att utredningen visat en nationell tragedi och att regeringen nu ska titta på rekommendationerna och ge ett svar under nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".