sömnbrist
Foto: TT

Stora sömnproblem ger snabbt växande marknad för receptbelagda sömnmedel

1:03 min

Marknaden för sömnmedel växer. Men trots en stor efterfrågan och kritik mot biverkningar läggs inga stora resurser på att ta fram nya preparat.

– Det är inte så mycket utveckling som pågår just nu. Priserna är så låga. En förpackning med tio tabletter kostar bara runt tre kronor i dag, så det är tufft att ta fram något nytt och ta utvecklingskostnaderna för det, säger Lars Hevreng, läkemedelsanalytiker på Danske Bank.

Försäljningen av receptbelagda sömnpreparat har ökat med över 40 procent sedan millennieskiftet, och under förra året skrevs över 200 miljoner dygnsdoser sömnmedel och lugnande medel ut i Sverige, enligt E-hälsomyndigheten. 

Internationellt sett är problemet enormt. En tredjedel av världens befolkning beräknas ha sömnproblem och den globala marknaden för sömnläkemedel väntas växa till 3,5 miljarder dollar år 2025, enligt det amerikanska analysbolaget Grand View Research.

Men det är ändå för lite för att utvecklingen av nya mediciner ska ta fart, menar Lars Hevreng.

– Försäljningen är utspridd på väldigt många bolag som tillverkar läkemedelskopior, så kallad generika. Det kanske är 10-15 olika generikabolag som ska dela på den summan. 

– Det är självklart mycket pengar för dem, men större läkemedelsbolag vill nog sälja för uppemot en miljard dollar om de ska satsa på sådana här produkter, säger Lars Hevreng.

Vilka läkemedelsområden satsas det på just nu?

- Totalt satsar man mycket på cancerpreparat. Där gör nästan alla stora bolag, så mycket dom bara kan. Där finns självklart stora behov, men också en stor acceptans för att börja använda nya preparat, ofta till ganska höga priser, konstaterar Lars Hevreng. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista