Hackerattack
Utredningen har tagit nästan två år. Foto: Thomas Winje Øijord/TT

18-åring dömd för nätattacker mot flera banker

1:32 min

En 18-åring dömdes i dag för att ha utfört nätattacker mot flera svenska banker. Mannen döms till villkorlig dom och samhällstjänst.

Nätattackerna skedde under hösten 2015 men utredningen drog ut på tiden. Det var först i somras som polis och åklagare nådde ett genombrott efter att ha fått nya bevis från polis i Frankrike och Storbritannien. 

Nätattackerna drabbade Swedbank och Nordea och gjorde bankernas tjänster på nätet otillgängliga under perioder. Bankerna ska ha drabbats ekonomiskt, enligt Nordea kostade det omkring 350 000 kronor att återställa alla system efter en attack och till det kommer en skada på varumärket, skriver TT. 

Han döms till villkorlig dom och samhällstjänst, vilket var det straff som åklagaren Anna Svedin föreslog. 

– Grunden till det är den misstänktes unga ålder när han begick gärningarna och att utredningen tagit väldigt lång tid. Det är djupt olyckligt när det är ungdomsmål, säger Anna Svedin. 

Den dömde mannen erkänner att han medverkat vid vissa attacker mot bankerna men hävdar att han inte hade tillräckligt med kapacitet för att göra det själv. Han menar därför att det även måste ha funnits andra som attackerade bankerna samtidigt. 

För att sänka bankerna utfördes så kallade överbelastningsattacker. Det är en mindre sofistikerad form av nätattack som i praktiken går ut på att man på olika sätt överbelastar systemen med falska meddelanden så att de inte längre kan ta hand om riktiga besökare.

En sådan attack leder inte till att man till exempel kommer åt information eller pengar.

Mannens advokat Gunnar Larsson, säger att hans klient är förvånad över domen och planerar att överklaga. 

– Vi tycker definitivt att det borde ha blivit en ogillande dom. Det har inte funnits tillräckligt stark bevisning mot min klient, bara en mängd indicier som tillsammans inte räcker för att döma, säger Gunnar Larsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista