Victor Poleo, professor i oljeekonomi på Venezuelas centraluniversitet i Caracas.
1 av 2
Victor Poleo, professor i oljeekonomi på Venezuelas centraluniversitet i Caracas. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Venezuelas President Nicolas Maduro
2 av 2
Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: YAMIL LAGE

Oljeanalytiker om Venezuelas skuldberg: Maduro har begått politiskt självmord

2:19 min

Venezuela får allt svårare att betala sina skulder, och den venzolanska statskassan sinar. Internationella långivare börjar nu diskutera hur de ska få tillbaka sina pengar, ifall landet ställer in betalningarna helt.

Vår korrespondent Lotten Collin har pratat med två oljeanalytiker i huvudstaden Caracas.

– Jag säger till mina internationella kunder att hålla sig lugna, säger oljekonsulten Luis Davila.

– Jag påminner långivarna om att Venezuela har världens största oljereserver, avråder dem från att sälja sina skulder vidare och uppmanar dem att förhandla. Regeringen har inga pengar och är i desperat behov av utländska investeringar och kapital.

Igår höll oljebolaget PDVSAs nytillsatta chef ett möte med utländska oljeföretag och investerare.

– Han försöker nu övertala bolagen att ta över delar av verksamheten mot att de får betalt i råolja, säger Luis Davila.

Men det är mer långsiktiga planer. Risken är att Venezuelas långivare inte har så mycket tålamod. De diskuterar redan vilka tillgångar de kan beslagta nu när den venezolanska staten är sen med inbetalningarna.

Den venezolanska staten är skyldig sina långivare runt 120 miljarder dollar, och en stor del av skulderna ligger i oljebolaget PDVSA, som idag står för 98 procent av Venezuelas intäkter. Men oljeproduktionen har minskat kraftigt de senaste åren. Oljearbetare vittnar om brist på underhåll och storskalig korruption.

Victor Poleo, professor i oljeekonomi på Venezuelas centraluniversitet, säger att regeringen har tagit död på oljebolaget, som en gång var landets stolthet.

– President Maduro har dödat oljeindustrin och därigenom också begått politiskt självmord, eftersom regeringen är beroende av pengarna från oljeexporten, säger Victor Poleo, som har en mer pessimistisk syn på oljebolagets framtid.

Han anser att det är helt förstört av korruption och kompetensflykt, och kommer behöva byggas upp från grunden.

– Det enda som är bra med skuldkrisen är att regeringen tvingas förhandla om sin egen politiska framtid. Om långivarnas tålamod tar slut och Venezuela försätts i default så är president Maduros dagar räknade. Frågan är när det sker, säger Victor Poleo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista