Bilavgaser
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /SvD, Pontus Lundahl/TT

Första klimatpolitiska granskningen väntas före valet

2:32 min

Det nya Klimatpolitiska rådet ska från årsskiftet bevaka att svensk politik strävar mot riksdagens och regeringens klimatmål.

Rådets ordförande Ingrid Bonde ser fram mot ett speciellt uppdrag.

– Vi har ju inte gjort så här tidigare i Sverige, vi har inte haft den här typen av klimatlag och heller inte tillsatt ett oberoende opolitiskt råd, som ska granska regeringens samlade politik att uppnå klimatmålen. Det är nytt, säger Ingrid Bonde.

I rådet ingår sju forskare från olika områden med bäring på klimatfrågan.

Ingrid Bonde är själv varken forskare eller klimatexpert i den meningen, men har ändå viss erfarenhet av klimatfrågor, säger hon.

– Jag har ju ägnat sista fem, sex åren åt mitt arbete på Vattenfall. Energifrågor är naturligen klimatfrågor och genom det arbetet, har jag fått hyfsad insyn i hur vår värld ser ut och kommer att se ut, om vi inte agerar kraftfullt inom flera olika områden.

Ingrid Bonde har bland annat också varit generaldirektör för Finansinspektionen och utsågs av förra regeringen att ingå i en global expertgrupp om finanser och hållbarhet, "New Climate Economy".

– Jag hoppas att med den samlade bredden i min bakgrund kunna samla detta expertisråd i att kunna komma fram till någonting väldigt kraftfullt, säger hon.

Det klimatpolitiska rådet är en del av överenskommelsen i våras mellan sju av riksdagspartierna, om ett klimatpolitiskt ramverk som gör kommande regeringar skyldiga att leva upp till riksdagens klimatmål. 

Målet är att minska växthusgasutsläppen till netto noll år 2045; närmare bestämt, att utsläppen ska ha minskat med 85 procent av 1990 års nivå, och att resten får kompenseras till exempel genom att lagra koldioxid eller stödja klimatåtgärder i andra länder.

Det kommer att kräva en omfattande omställning av hela samhället.

Var och en av oss svenskar orsakar årliga utsläpp på runt tio ton växthusgaser. Om 30 år måste detta ha krympt till ett ton per capita, om målet ska nås. Denna omställningspolitik ska det klimatpolitiska rådet följa upp.

Regeringar ska ge en årlig klimathandlingsplan i samband med budgeten, och varje ny regering ska göra klimatpolitisk handlingsplan för mandatperioden.

Klimatpolitiska Rådet arbetet med att inför valet nästa år se över denna regerings klimatpolitik:

– Vi ska öppet granska, vi ska försöka driva på, debattera, göra vad vi kan för att hjälpa till att vi faktiskt får en bättre miljö och uppnår vårt klimatmål och blir ett fossilfritt Sverige, säger Klimatpolitiska rådets ordförande Ingrid Bonde.

Ledamöter klimatpolitiska rådet

Vice ordförande Johan Kuylenstierna, SEI

Ledamöter:Tomas Kåberger, professor i fysisk resursteori,  Åsa Löfgren, docent i nationalekonomi, Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, Markku Rummukainen, professor i klimatologi, Karin Bäckstrand, professor i statsvetenskap, Katarina Eckenberg, professor i statsvetenskap. 

Källa: Regeringen/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista