Theresa May Brexit
Theresa May och brittiska parlamentsledamoten Tim Barrow. Foto: JOHN THYS

Klartecken för nästa steg i brexit: May gick med på allt

1:49 min

EU:s stats- och regeringschefer gav i dag – som väntat – klartecken till att inleda nästa fas i brexitförhandlingarna med Storbritannien.

– Det här hade aldrig varit möjligt utan den enighet som EU visat prov på, sa EU:s ordförande Donald Tusk efter toppmötet.

– Jag förlitar mig på att EU-länderna kommer att stå lika eniga nu när vi inleder nästa fas fas i förhandlingarna med Storbritannien, sa Donald Tusk.

Som väntat slog EU:s stats- och regeringschefer i dag fast att "tillräckliga resultat" nåtts i dom tre frågor som varit avgörande:

  • Att britterna ska betala notan för utträdet,
  • att garantera EU-medborgarnas fortsatta rättigheter i Storbritannien efter brexit
  • och sist, men inte minst, försäkra att det inte blir nån hård gräns mellan Irland och Nordirland.

Och det idel beröm och positiva omdömen här i Bryssel i dag om Storbritanniens premiärminister Theresa May som ju till slut gick med på alla EU:s krav. Vi hör EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker.

– Theresa May var en tuff, smart, artig och vänlig förhandlare, sa Juncker.

Och i går efter middagen här på toppmötet fick Theresa May en varm applåd av sina europeiska kollegor.

I dag har EU:s ledare antagit riktlinjerna för det fortsatta brexitarbetet. I januari ska förhandlingar inledas om en övergångsfas på två år – efter det att Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019, då landet blir kvar på EU:s inre marknad, men saknar rösträtt.

I mars ska förhandlingar inledas om den framtida relationen – fram till dess ska EU:s internt komma överens om sin linje.

Men de fortsatta förhandlingarna bedöms bli betydligt svårare, och flera ledare här har varnat för att EU-länderna den här gången inte kommer att ha lika lätt att hålla sams.

Sveriges statsminister Stefan Löfven räknar med mycket komplicerade förhandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista