Moderaternas nyblivne rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.
Tomas Tobé. Foto: Jessica Gow/TT

M vill ha hårdare straff i nytt terrorförslag

Tomas Tobé: Jag tycker i grunden att det är för låga straff
1:15 min

Regeringen vill förbjuda deltagande i terrororganisationer och samröre med dem, efter ett utredningsförslag. Straffet blir fängelse i högst två år och vid grovt brott upp till sex år.

Moderaterna välkomnar förbudet men tycker att straffet är för lågt.

– Att delta i terrororganisation blir jämförbart med stöld om man ser till straffvärdet, så att där finns anledning att titta vidare på frågan, säger partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.

I dag föreslog en utredning att göra det straffbart att vara medlem i en terrorgrupp. Även samröre med en terrororganisation ska vara brottsligt och ge upp till två års fängelse eller upp till sex år om brottet är grovt.

Regeringen kommer att presentera ett lagförslag före valet.

Moderaterna är med på noterna, men vill ha strängare straff. Hur mycket strängare, det vill inte Tomas Tobé säga i dag.

– Nu får vi analysera förslaget men jag tycker i grunden att det är för låga straff, säger han.

Sverige är det enda landet i EU som inte har någon typ av begränsning eller förbud när det gäller medlemskap i organisationer som till exempel IS. Justitieminister Morgan Johansson tror att det beror på att vi inte har haft terrorgrupper i Sverige tidigare.

– Vi har varit förskonade från inhemska terrororganisationer, vi har inte haft ett ETA eller Röda Brigader, Röda arméfraktioner eller IRA. Men, med den situation som vi har nu, med en mer internationell terrorism, så är det naturligt att Sverige skaffar sig en sådan heltäckande lagstiftning, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".