Rex Tillerson i säkerhetsrådet i kväll.
1 av 2
Rex Tillerson i säkerhetsrådet i kväll. Foto: Drew Angerer
Margot Wallström i säkerhetsrådet i kväll.
2 av 2
Margot Wallström i säkerhetsrådet i kväll. Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ

USA skärper tonen mot Nordkorea – igen

1:35 min

USA skärper tonen något igen mot Nordkorea efter kommentarerna tidigare i veckan om att Vita huset är berett till förutsättningslösa samtal.

– Nordkorea måste förtjäna en plats vid förhandlingsbordet, omvärldens press på landet måste fortsätta till dess man upphört med utvecklingen av kärnvapen sa Rex Tillerson.

Han verkar därmed backa från sitt eget uttalandet tidigare i veckan om att han skulle vara öppen för förutsättningslösa samtal med Nordkorea - något som snabbt tillbakavisats från Donald Trump.

Tillerssons uttalande idag verkar tyda på att han rättar sig efter presidentens vilja även om hans relation till presidenten ifrågasätts av allt fler.

Vid mötet idag deltog också Nordkoreas FN-ambassadör Ja Song-nam,
som upprepade landet linje att Nordkorea behöver kärnvapen i självförsvarssyfte framför allt inför hotet från USA.

Han nämnde ingenting om någon möjlig dialog med amerikanska företrädare.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström sade i sitt tal Säkerhetsrådet att krisen på Koreahalvön är världens största hot just nu och att sanktionerna mot Nordkorea är de hårdaste i FN:s historia.

– Tyvärr förde inte det här frågan direkt framåt, men det var viktigt att enhälligheten var stor. Inklusive vad man uttalade om sanktionerna och hur de ska implementeras runt om i världen, säger Margot Wallström till Ekot.

– Vi gjorde också, tillsammans med några andra länder, poängen att de här sanktionerna inte får drabba det nordkoreanska folket på så sätt att det gör det omöjligt att komma in med humanitär hjälp.

Vad var det största budskapet från den Nordkoreanska FN-ambassadören?

– Det var nog uttryck för en självbild som de har som är väldigt långt från de budskap som enhälligt framfördes av säkerhetsrådets medlemmar. Det var också tydligt att de ser USA som främsta fiende och att alla vi andra är duperade av USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista