Heinz Christian Strache och Sebastian Kurz.
Heinz Christian Strache och Sebastian Kurz. Foto: Ronald Zak

Klart med ny regering i Österrike

1:36 min

I Österrike har konservativa och högerpopulister enats om att bilda en ny koalitionsregering. Det meddelade den blivande förbundskanslern Sebastian Kurz och FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache ikväll.

31-årige Sebastian Kurz blir Europas yngste regeringschef och meddelade ikväll att Österrike får en turkos-blå regering. Sedan Kurz i våras tog över ledningen över konservativa Österrikiska folkpartiet (ÖVP) genomgick partiet en genomgripande förändring, också partifärgen ändrades från svart till turkos.

Nyvalet som hölls i oktober efter att den stora koalitionen mellan socialdemokrater och konservativa brutit samman blev en stor framgång för Kurz och ÖVP, som närmade sig högerpopulistiska frihetspartiet FPÖ i flera frågor. Båda partierna fokuserade i valrörelsen på flyktingpolitik, säkerhet och löften om skattesänkningar. Det är också de frågorna som har stått i fokus för koalitionsförhandlingarna.

– Vi är eniga om säkerhet, att stoppa illegal migration och genomföra nödvändiga skattesänkningar sa FPÖ-ledaren Heinz Christian Strache.

Däremot sades ingenting om inställningen till EU där FPÖ har haft en väldigt kritisk hållning medan Sebastian Kurz betonat att man ska hålla fast vid en EU-tillvänd politik. Samtidigt har han själv varit en av de hårdaste kritikerna mot Angela Merkels flyktingpolitik. Under andra halvåret 2018 håller Österrike i EU:s ordförandeklubba.

Sist FPÖ satt med i regeringen från år 2000 väckte det starka reaktioner och EU införde sanktioner mot Österrike. Något liknande är inte att vänta den här gången när flera systerpartier till FPÖ sitter i regeringar i andra EU-länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista