Jacob Zuma och Samuel Larsson
1 av 2
Ekots Samuel Larsson på plats i Sydafrika. Foto: TT och Sveriges Radio.
Regeringspartiet ANC:s partiledare Jacob Zuma, till vänster, skakar hand med Cyril Ramaphosa. Foto: Scanpix.
2 av 2
Sydafrikas president och ANC:s nuvarande ordförande Jacob Zuma, till vänster, skakar hand med en av sina tänkbara efterträdare, Cyril Ramaphosa. Foto: Scanpix.

Splittrat ANC samlas till avgörande kongress

1:46 min

I dag inleds det sydafrikanska regeringspartiet ANC:s kongress, där man bland annat ska välja en ny ledare. Det är ett splittrat ANC som samlas och många ser kongressen som avgörande för partiets och hela landets framtid.

– De är inte så starka som de var en gång, och det är för att de inte står enade, säger Lindan, 31-årig servicetekniker, om Sydafrikas regeringsparti ANC.

Det är ett splittrat och försvagat parti som samlar tusentals delegater i Johannesburg för att fem dagar framåt lägga fast partiets politik för de kommande fem åren.

Men det är inte partiets politik som det pratas mest om, utan vem som kommer ta över som ordförande efter tio år med den kontroversielle, impopuläre och flerfaldigt korruptionsanklagade Jacob Zuma.

Blir det Zumas ex-fru partiveteranen Nkosansa Dlamini Zuma, som i så fall väntas skydda sin ex-man från att åtalas när han lämnar makten?

Eller blir det vicepresidenten Cyril Ramaphosa, numera en av Sydafrikas rikaste män, som markerat mot korruptionen och som vill reformera partiet.

Båda har mäktiga grupperingar inom partiet på sin sida, och försök att ena de rivaliserande falangerna har misslyckats.

Flera bedömare talar om att interna oenigheten är så stor att ANC riskerar att splittras efter kongressen.

Det skulle i så fall med stor sannolikhet betyda slutet för ANC:s obrutna maktinnehav sedan Nelson Mandela blev det demokratiska Sydafrikas första president 1994.

Lindan vet i alla fall vem han skulle vilja se som ANC:s nye ledare, och som Sydafrikas nästa president.

– Cyril Ramaphosa. Han är en bra ledare som skulle kunna styra det här landet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista