Donald Trump
Donald Trump är på väg att få igenom ett av sina viktigaste vallöften, skattesänkningar. Foto: Alex Brandon

Stora skattesänkningar för företag och höginkomsttagare snart i hamn

Kajsa Boglind rapporterar från Washington
1:05 min

I USA finns det nu ett färdigt skatteförslag som båda kamrar i kongressen väntas rösta om nästa vecka. Företag får den största skattesänkningen.

En sistaminutenändring som innebär viss skattelättnad för barnfamiljer fick ombord den sista republikanen som krävdes för att förslaget ska ha chans att gå igenom.

Inga demokrater väntas rösta för och den republikanska majoriteten i senaten är så tunn att i princip att varje republikan där måste rösta med partiet för att lagen ska gå igenom.

Största förändringen är skattelättnaderna för företag. Bolagskatten sänks från dagens 35 procent till 21 procent.

Stora grupper får nån form av skattesänkning, bland annat fördubblas schablonavdraget.

Men kritikerna menar att låg- och medelinkomsttagare inte gynnas tillnärmelsevis så mycket som president Donald Trump utlovat, och att reformen främst gagnar företag och höginkomsttagare.

Kritik handlar också om att skattepaketet är ofinansierat och väntas öka den amerikanska statsskulden med nära ettusenfemhundra miljarder dollar de närmaste tio åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".