Katalonien, Carles Puigdemonts
Foto: Naila Saleem/Sveriges Radio

”Puigdemont är vår president"

1:48 min

Katalonien håller nyval på torsdag. Carles Puigdemonts är som bekant i exil i Belgien men han var ändå huvudnumret när partiet Junts per Catalunya hade valmöte igår kväll.

Spaniens regering tog ju över styret av Katalonien efter att regionpresident Carles Puigdemonts utropat självständighet. Puigdemont själv är som bekant i exil i Belgien men han var ändå huvudnumret på partiets valmöte igår kväll.

Det var fullsatt i sporthallen när Puigdemonts, parti Junts per Catalunya, höll sitt sista stora valmöte i Barcelona. Partiet presenterade sina kandidater och särskilt intensiva applåder fick de som nyligen släppts ur fängelse. När Carles Puigdemont dök upp på storskärmarna skanderade hans anhängare ”Puigdemont är vår president".

Carles Puigdemont sa bland annat:

Vi kan gå till valurnorna den 21 december med två sinnesstämningar; antingen ger vi upp tanken om självstyre eller så går vi dit som representanter för vår stat. Ska vi vinna måste vi agera som om vi redan är självständiga. 

En av dem som var och lyssnade på valmötet var David Bueno. 

– Med Puigdemont i Bryssel och de andra i fängelse så sätter det sina begränsningar på valkampanjen. Det här är inget vanligt val, säger han men tror ändå på ett överraskande bra resultat den 21 december.

De senaste opinionsmätningen visar på mycket jämnt läge mellan det block av partier som vill att Katalonien förblir en del av Spanien och det som vill att regionen bryter sig loss.

Mireia Huerta var också där och lyssnade. Opinionsläg Publicera

 

et är vobbligt medger hon och resultatet ändrar kanske inte det parlamentariska läget mellan ja och nej-sidan men så tillägger Mireia Huerta:

– Det här är en svår tid, vi är vid bristningsgränsen och det är svårt att återvända till det som varit, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista