Ylva Johansson
Foto: Marie Nilsson Boij

Ylva Johansson: Oppositionen ska få vara med och påverka etableringsjobben

1:23 min

Regeringen ska bjuda oppositionen för att följa förhandlingarna om de så kallade etableringsjobben, som parterna på arbetsmarknaden har enats om.
Det sa arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson i Ekots Lördagsintervju idag.

– Jag ska i alla fall göra allt som jag kan förmå när det gäller att det inte ska bygga på några missförstånd och att man ska ha full insyn i de överväganden och diskussioner som vi för också innan vi blir färdiga med de förhandlingar som vi nu sitter i tillsammans med parterna. Det ska bli möjligt för alla riksdagens partier att följa det arbetet nära, säger Ylva Johansson.

För några veckor sedan enades flera av LO-förbunden med sina motparter på arbetsgivarsidan om att verka för så kallade etableringsanställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa.

Arbetsgivaren ska betala 8 000 i lön. Sedan ska staten lägga till ungefär lika mycket. Oppositionen har hittills varit mycket kallsinnig till de här jobben.

Men det vill regeringen ändra på. De bjuds nu in till en referensgrupp som ska följa arbetet. Men de ska också kunna påverka arbetet. Ylva Johansson igen.

– Jag tror att om man kommer med i en referensgrupp och kan följa arbetet så kommer det säkert att komma förslag från oppositionspartierna. Jag hoppas att de är konstruktiva och då kommer jag förstås att ta till mig av det. Jag hoppas och tror att det här inte är en blockskiljande frågan, utan att alla faktiskt vill hitta de pragmatiska lösningar som behövs för att klara den väldiga utmaning som vi står i, säger hon.

Hör hela lördagsintervjun här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista