- Jag är övertygad om att vi ska få till en regering med socialdemokraterna, säger Daniela Ludwig (CSU) inför kommande koalitionsförhandlingar. Foto: Daniela Marquardt/SR
– Jag är övertygad om att vi ska få till en regering med socialdemokraterna, säger Daniela Ludwig (CSU) inför kommande koalitionsförhandlingar. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio

CSU försöker visa enad front efter djupa splittringen

2:08 min

I Nürnberg har de bayerska kristdemokraterna avslutat sin partikongress. Efter bittra interna maktstrider och djup splittring efter det dåliga valresultatet i förbundsdagsvalet, handlade allt om att visa en enad front, för det kommande delstatsvalet och förestående regeringsförhandlingar med socialdemokraterna.

Med knappt 84 procent av rösterna valdes Horst Seehofer om till partiledare för de bayerska kristdemokraterna, CSU. De sämsta siffrorna under hans tio år långa partiledarskap kommer efter år av tilltagande intern maktkamp och bitter fejd med den kristdemokratiska storasystern CDU och Angela Merkel.

Hennes flyktingpolitik görs skyldig för det katastrofala resultatet i förbundsdagsvalet i september, och för att ha banat vägen för det högerpopulistiska Alternativ för Tysklands framgångar i såväl Bayern som övriga landet.

Efter gårdagens uppvisning av sammanhållning, under Angela Merkels besök på partikongressen, kunde Seehofer idag inte låta bli att ge henne ett av sina typiska tjuvnyp när han påpekade att orsakerna för de stora väljarförlusterna låg i Berlin.

Men för CSU, som alltid först och främst har Bayern för ögonen, gäller nu att i kommande regeringsförhandlingar få igenom så mycket som möjligt av sina politik för att vinna tillbaka förtroende inför nästa års bayerska delstatsval. Det handlar framför allt om en strikt migrations- och integrationspolitik.

Daniela Ludwig, som sitter i partiets ledning, är hoppfull om att det ska gå att bilda ny regering med socialdemokraterna. Svårigheter väntas framför allt inom socialpolitik och skatter.

Däremot tror hon inte att flyktingpolitiken blir ett lika stort hinder som det var vid de misslyckade koalitionsförhandlingarna med liberaler och gröna.

– Jag är övertygad om att konservativa SPD-väljare står närmare oss än sitt eget parti i flyktingfrågan, hävdar hon.

Under kommande vecka ska kristdemokrater och socialdemokrater träffas till första samtal. Men formella förhandlingar väntas först efter årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista