"Stjärnfall" från meteorsvärmen Geminiderna i december 2012.
"Stjärnfall" från meteorsvärmen Geminiderna i december 2012. Foto: Jeff Dai/Nasa

Ut och se i stjärnorna efter Phaethon

Vi jordlingar har i dagarna haft relativ närkontakt med den mycket aktiva meteorsvärmen Geminiderna — och nu är det med rent matematisk logik därför också dags för den stora asteroiden 3200 Phaethon.

Bäst möjlighet att se asteroiden ger vädret i västra Svealand och södra Norrlandskusten.

– Det går att se Phaethon med kraftfulla fältkikare eller ett mindre teleskop, men man måste veta precis vart man ska titta. Det går att se den om man har bra saker att titta i och detaljerade stjärnkartor — och tålamod, säger Robert Cumming, redaktör för tidskriften Populär Astronomi, till TT.

Natten till söndag är asteroiden som närmast jorden, ungefär tio miljoner kilometer — vilket med rymdmått mätt är ganska nära.

Cumming säger att chanserna att få se Phaethon — som är en ovalformad kropp med cirka fem kilometers diameter — ökar i och med det faktum att den ligger relativt högt upp på himlavalvet.

Å andra sidan är den i det stora kosmiska alltet en väldigt liten himlakropp, påpekar Cumming.

– Den reflekterar bara lite solljus.

Om du vill se Phaethon ska du leta efter en rörlig ljuspunkt över bakgrunden av stjärnljus — och den rör sig fort.

– Om du får in den i teleskopet så kommer den att röra sig ut ur fältet nästan på en gång.

I dagarna har också den väl synliga meteorsvärmen Geminiderna passerat jorden. Och det är ingen tillfällighet att 3200 Phaethon dyker upp nu — snarare en matematisk och astrofysik lagbundenhet. Phaethon är nämligen kärnan av det som är kvar av den komet som en gång gav upphov till de stenar och det grus, stoft och damm som i dag är Geminiderna.

Men alldeles oavsett eventuellt innehav av kikare, teleskop, stjärnkartor, kunskap — och intresse — kan ändå tjurigt väder sätta käppar i hjulet för den som vill ta sig en titt på Phaethon.

Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI, säger att det natten till söndag fläckvis kan finnas luckor i molntäcket i Götaland och norra Norrland — men hugade åskådare på andra håll i landet har större chanser:

– Där vi egentligen har bäst möjlighet till klart väder är i västra Svealand och i ett stråk åt nordost upp över delar av södra Norrlandskusten.

Geminiderna och 3200 Phaethon

Geminiderna är ett mycket aktivt meteorregn och anses vara ett av de vackraste under året. Det var i år allra tydligast natten mellan den 13 och 14 december, med som mest 50—80, möjligen 100 meteorskurar under en timme.

Geminiderna är kända för att ha starka och olikfärgade, vita, gula, gröna och blå, meteorer.

Svärmen antas komma från stjärnbilden Tvillingarna (gemini på latin), därav namnet Geminiderna.

Asteroid 3200 Phaethon, som upptäcktes 1983, har samma heliocentriska bana som meteorströmmen och förmodas vara en rest av upphovskometen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista