Fängelse Rumänien
1 av 2
Fängelse i Jilava i Rumänien. Foto: Vadim Ghirda/TT
Demonstranter med rumänsk flagga.
2 av 2
I januari hölls demonstrationer mot amnestin. Foto: Vadim Ghirda/TT

3 000 dömda brottslingar har släppts i förtid i Rumänien – får hård kritik

2:37 min

Sedan i oktober har nära 3 000 dömda brottslingar släppts i förtid ur Rumäniens fängelser – efter att Europadomstolen för mänskliga rättigheter kritiserat landet för omänskliga förhållanden. Men amnestin möts av hård kritik.

Flera allvarliga återfallsförbrytelser har redan rapporterats och bland de frisläppta finns också korruptionsdömda politiker.

– Alla kategorier har släppts ut: Mördare, rånare, pedofiler, säger Sorin Dumitrascu, ordförande för de fängelseanställdas fackförbund i Rumänien.

En del av dem har redan hunnit begå nya brott, säger han.

– Vi har sett fall av mord och våldtäkt utförda av personer som vi just släppt fria.

Sorin Dumitrascu säger att fångamnestin har hastats fram och menar att myndigheterna överhuvudtaget inte tänkt på den höga statistiken för återfallsförbrytelser. Det första året räknar man med att 8 000 personer ska släppas ut i förtid. Men snart, säger han, kommer fängelserna vara lika fulla igen.

I april i år riktade Europadomstolen för mänskliga rättigheter skarp kritik mot Rumänien för omänskliga förhållanden i många av landets fängelser och man krävde handling inom ett halvår. Men istället för att göra något åt den låga standarden valde landets regering den enkla vägen. Man räknade helt enkelt av straffet för dem som vistats på anstalter där förhållandena brister.

Sorin Dumitrascu hymlar inte med sin misstanke om att man på det här sättet också såg en möjlighet att få ut de många politiker som dömts till fängelse för korruption.

– Det är därför den här lagen gäller för alla slags brottslingar, så att den också skulle gälla korrupta politiker, säger han.

Enligt Sorin Domitrascu avtjänar runt 400 politiker och höga tjänstemän fängelsestraff för korruption i Rumänien. De tillhör kategorin VIP-fångar och slipper för det mesta de överfulla celler som Europadomstolen för mänskliga rättigheter klagat på.

Men för att också de ska omfattas av amnestin har man bestämt att samtliga interner i en och samma fängelsebyggnad ska friges i förtid om så bara en cell i hela byggnaden brister i kvalitet.

– Även om det bara är ett dåligt rum i en byggnad så anses alla dåliga, säger Sorin Domitrascu.

Men Oana Florea, parlamentsledamot för det styrande socialdemokratiska partiet, försvarar amnestin och säger att man också lagstiftar för att minska risken för återfallsförbrytelser. Och, säger hon, många av de som nu släpps fria skulle snart ut i frihet ändå. Att de får gå några månader i förväg gör ju egentligen ingen skillnad, säger hon.

– Jag tycker inte att det är en dåligt åtgärd, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista