Alejandro Guillier och Sebastián Piñera
Alejandro Guillier och Sebastián Piñera. Foto: TT

Piñera: Jag vill ena chilenarna

Den minskade tillväxten och utbildningsreformen är huvudfrågorna
1:54 min

I Chile hålls idag andra och sista omgången i presidentvalet. Högerkandidaten och expresidenten Sebastián Piñera står mot socialdemokraten Alejandro Guillier.

Den minskade tillväxten och utbildningsreformen har varit huvudfrågor under valkampanjen.

– Jag vill ena chilenarna, få oss att arbeta tillsammans mot samma mål, sa Sebastián Piñera när han höll tal på valkampanjens sista dag.

Piñera lät som en kopia av Argentinas högerpresident Mauricio Macri, som kom till makten för två år sedan med en liknande diskurs - genom att tona ner ekonomiska skillnader och sociala motsättningar.

Piñera tillhör, precis som Macri i Argentina, den ekonomiska eliten i Chile. Något som hans rival om presidentposten, Alejandro Guiller, inte var sen med att påpeka.
– Vi lyssnar på urfolken, på utsatta kvinnor och på de fattiga arbetarna, vi vill föra deras talan, inte de rika och privilegierades, till skillnad från högern, sa Alejandro Guillier vid sitt avslutningstal, där han fick draghjälp av Uruguays populäre expresident Pepe Mujica, som rest till Santiago för att visa sitt stöd.

Huvudfrågorna i valet är den vikande tillväxten, utbildningsreformens framtid, försöken att skriva en ny grundlag, och värdefrågor som abort och samkönade äktenskap. Konflikten mellan urfolk och landägare i södra Chile har också diskuteras flitigt under kampanjen.

Opinionsmätningar visar att valet är väldigt jämnt, trots att Piñera vann den första valomgången med stor marginal. Men vänsterpartiet Frente Amplio, som då kom på tredje plats och därför inte gick vidare, har uppmanat sina väljare att rösta på Guillier i dagens val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".