Libanons premiärminister Saad Hariri på seminariet i Beirut.
1 av 3
Libanons premiärminister Saad Hariri på seminariet i Beirut. Foto: ecilia Uddén/SR
Hizbollahs jerusalemdemo med tiotusentals demonstranter
2 av 3
Hizbollahs jerusalemdemo med tiotusentals demonstranter Foto: Cecilia Uddén/SR
Ghadeer Jawad, 23 år, På Hizbollahs Jerusalemdemonstrstion ”jag är redo att bli martyr för Jerusalem”
3 av 3
Ghadeer Jawad, 23 år, På Hizbollahs Jerusalemdemonstrstion ”jag är redo att bli martyr för Jerusalem” Foto: Cecilia Uddén/SR

Hizbollah och Iran tjänar på Jerusalemutspelet

2:58 min

Donald Trumps Jerusalemutspel orsakade en diplomatisk jordbävning i hela världen, men har också haft effekter på den stora sprickan mellan sunnimuslimska Hamas och shiamuslimska Hizbollah.

Iran och den shiamuslimska milisen Hizbollah har fått ett gyllene tillfälle att förbättra sin image efter att ha blivit impopulära bland sunnimuslimer när de krigat på Bashar Al Assads sida i Syrien.

Men Jerusalem kan överbrygga motsättningar. En av de största demonstrationerna mot Trumps Jerusalemutspel hölls i Libanon. Hizbollahledaren Hassan Nasrallah leder talkören "död åt Amerika" och säger till tusentals anhängare, "nu när vi segrat i Syrien, så riktar vi all uppmärksamhet mot Jerusalem och Palestina".

På demonstrationen fanns bland andra Ghadeer Jawwad, en av de många som kommit i buss från södra Libanon.

Hon säger att hennes blod kokar för Palestina och att hon är beredd att dö martyrdöden för Jerusalem.

Så låter de trogna shiamuslimska anhängarna, men Trumps Jerusalemutspel har också givit Hizbollah en fantastisk möjlighet att rehabilitera sitt rykte i den sunnimuslimska världen.

Nasrallah, blev hjälte i hela arabvärlden för 11 år sedan efter kriget mot Israel 2006, man döpte till och med dadlar efter Hizbollahledaren och jämförde honom med Egyptens legendariske president Nasser. Men när Hizbollah gav sig in i kriget i Syrien, för att att rädda diktatorn Bashar al Assad, reagerade den sunnimuslimska världen med avsky. Jerusalem kan bli ett sätt för Hizbollah att återfå förtroendet

– Hizbollah kommer att utnyttja Trumps utspel för att åter placera sig i främsta ledet när det gäller att bekämpa Israel och hjälpa Hamas med raketer och expertis, säger den libanesiske hizbollah-kännaren Mohannad Haj Ali.

Kriget i Syrien skapade en allvarlig spricka mellan sunnimuslimska Hamas och shiamuslimska Hizbollah, men nu finns flera tecken på att Trumps utspel kan bidra till att båda dessa terrorstämplade grupper återfinner varandra. Och för Hizbollah är det en mycket lycklig omständighet att alla de mäktiga sunni-stater som anklagat Hizbollah för shiamuslimsk sekterism, nu själva står blottade som Israelkramare.

Flera gulfstater har visat tecken på att vilja närma sig Israel. För länder som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten är Iran ett större existentiellt hot än Israel, gulfstaterna och Israel förenas i synen på Iran.

– Vad vi ser nu är att samma makter som kallade Hizbollah för "sekterister" är de som nu försöker att normalisera deras relation till Israel, säger Mohannad Haj Ali.

En delegation från Bahrain besökte Israel i veckan och nu väntar många spänt på om fyra israeliska schackspelare kommer att tillåtas delta i en schackturnering i Saudiarabien.

Alla Gulfkontakter med Israel betraktas med stor skepsis i den allmänna opinionen i Arabvärlden, och Hizbollah missar inget tillfälle att underblåsa misstankarna.

Men Hizbollahkännaren Mohannad Haj Ali tror inte på någon omedelbar konfrontation mellan Israel och Hizbollah, det har ingen av dem intresse av just nu. Men Iran sänder ständiga signaler om att hotet mot Israel inte är begränsat till gerillan södra Libanon. Irans inflytande sträcker sig i en båge från Iran till Medelhavet, över Syrien och Irak.

Jerusalems gamla stad - helig mark för tre av de stora världsregionerna

De ligger mindre än en kilometer från varandra, i ett område precis vid gränsen mellan Jerusalems östra och västra del. Den östra delen av staden erövrades av Israel 1967, och är i alla fredsplaner palestinsk.

Den heliga gravens kyrka: Här korsfästes och begravdes Jesus enligt kristen tro.

Klagomuren: Tempelbergets västra mur står kvar sedan romarnas förstörelse av templet, och är idag i form av Klagomuren det viktigaste judiska vallfärdsmålet.

Tempelberget: Här ligger både Klippmoskén och al-Aqsa-moskén, den senare förknippas av muslimer med Muhammads resa till Gud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista