Carles Puigdemont
Carles Puigdemont. Foto: Olivier Matthys

Vad tycker människor i Baskien om Katalonien-frågan?

1:56 min

När frågan om Kataloniens självständighet kommer på tal sneglar man inte sällan på Baskien där självständighetssträvan under många år var våldsam. Så hur tänker människorna där kring det som nu händer i Katalonien som ju genomför nyval nu på torsdag?

– Människor här tycker inte om det som Carles Puigdemont gjort, säger Olatz Bariusso om den avsatte regionpresidenten i Katalonien.

Hon är politisk redaktör på dagstidningen El Correo, en av Spaniens äldsta tidningar, och säger att i Baskien vänder man sig emot att katalanerna genomförde folkomröstningen den 1 oktober fast att spanska regeringen ansåg att den var olaglig. På senare år har självständighetssidan förlorat mark i Baskien, bara en knapp fjärdel vill nu lämna Spanien.

Lugder Mees är historiker vid Baskiens universitet i Bilbao. Enligt honom råder det inga tvivel om att både Baskien och Katalonien har rätt när man kräver självständighet, för Spanien lät under flera sekler regionerna styra sig själva. Men bara för att man har historien på sin sida innebär inte det att de katalanska politikerna nu gjort rätt säger han.

– Min poäng är att själva konceptet om självständighet det fungerar inte i en globaliserad värld där alla är beroende av varandra. Istället måste vi hitta andra sätt att samexistera på, anser Ludger Mees.

För det krävs dialog och han är mycket kritisk till premiärminister Mariano Rajoys agerande de senaste åren när det gäller Katalonien. Men han tror att Rajoy tjänar på sin politik för han framstår som den som försvarar den spanska nationen och det ger röster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista