Despina Koulouri Lesbos
Foto: Sveriges Radio/TT

Flyktingsituationen skapar spänningar i Lesbos

1:28 min

På den grekiska ön Lesbos börjar befolkningen tröttna på att ta så stort ansvar för flyktingsituationen. Relationerna med Aten har blivit spända, och de boende litar inte på den grekiska regeringens löften om att förbättra situationen.

23-åriga Despina Koulouri ger inte mycket för regeringens löfte att flytta flera tusen flyktingar och migranter till fastlandet för att underlätta situationen på öarna.

– Det verkar som att det måste smälla till rejält, bli ett stort uppror eller liknande, för att något ska ändras här, säger, säger hon. 

De lokala myndigheterna har fler gånger protesterat mot den förda politiken och de långsamma asylprocesserna som gjort att det största lägret här på Lesbos, Moria, nu inhyser över 6000 personer, tre gånger så många som egentligen får plats.
– Just nu har vi inte de bästa relationerna med migrationsministeriet, säger Marios Andriotis, som är talesperson för de lokala myndigheterna på Lesbos.

Förra veckan skickade regeringen nya containrar till Lesbos för att användas som tillfälliga hem åt flyktingarna. Men i flera dagar blockerades de av hamnpersonalen. Enligt flera personer som Ekot har varit i kontakt med var det för att myndigheterna här helt enkelt inte accepterar att lägren växer ytterligare, även om Marios Andriotis säger att det inte var anledningen.

I flyktinglägret Moria är det våldsamma incidenter nästan varje dag, säger UNHCR:s Patrick Mansour.
– Senast för två dagar sedan blev en knivhuggen i nacken.
Nyexaminerade Despina Koulouri hoppas att situationen löser sig för flyktingarna.
– Och jag hoppas också den löser sig för oss, för även vår situation är svår, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista