ANC
"Nationen väntar", står det på löpsedlarna i Sydafrika i dag. Foto: Ingrid Dahlbäck/TT

Omröstning om vem som tar över ANC-ledarskapet efter Zuma

"Kaoset är en indikation på stämningen i partiet"
2:00 min

I helgen håller Sydafrikanska regeringspartiet ANC kongress, och den stora frågan är vem som ska röstas fram som ny ledare efter den kontroversielle Jacob Zuma. Och flera timmar försenad äger omröstningen rum idag.

– Vi röstar i eftermiddag och hoppas på ett resultat i morgon, bekräftade ANC:s vice generalsekreterare Jesse Duarte tidigare idag. Vi är rätt många så det tar tid, fortsatte hon.

ANC:s kongress här i Johannesburg höll på att spåra ur igår innan den ens startat. Flera domstolsprocesser ogiltigförklarade primärvalen efter anklagelser om fusk med röstlängderna. Så när de över 5000 delegaterna anlände igår var det ingen som visste hur många som egentligen hade rätt att rösta. Nu äger röstningen till slut rum, mer än 20 timmar försenad, efter att flera hundra delegater fråntagits sin rösträtt.

Kaoset är en indikation på stämningen i partiet. Det finns sju kandidater, men det står i praktiken mellan två vars kampanjer varit smutsiga, bittra och - enligt envisa rykten - korrupta med köp av röster för tio tusentals kronor var.

Det är antingen förre utrikesministern, AU-toppen och president Jacob Zumas ex-fru Nkosanza Dlamini-Zuma eller vicepresidenten, före detta fackpampen och finansmannen Cyril Ramaphosa. Racet är jämt, delegaterna röster är hemliga, och det kan sluta precis hur som helst.

Den tunna fernissa av enighet som visades upp under inledningen igår försvann nästan på en gång när Zuma, som polariserat partiet med sina många år av korrutionsskandaler, i går kväll höll sitt sista tal som partiordöfrande - enligt bedömmare ett illa doldt kampanjtal för sin kandidat Dlamini-Zuma.

Men hon är också den kandidat många är överens om skulle kunna orsaka en splittring av partiet om hon vann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".