Fredrik Furtenbach
Foto: TT/Sveriges Radio

Furtenbach: Skillnaden kommer inte bli så stor

2:28 min

Efter många år av debatt ändras lagarna mot sexbrott och från i sommar kommer lagen uttryckligen slå fast att sex ska vara frivilligt. Men skillnaden blir kanske inte så stor som politikerna hoppats, menar Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

– Problemet med sexbrott är ofta att ord står mot ord, och det ändras inte av detta.

Ett annat problem är att polisen ofta inte prioriterar sexbrott och att utredningarna inte sköts tillräckligt bra, det har en statlig utredning visat. 

– Men samtidigt införs en ny regel; man ska kunna dömas för att ha begått våldtäkt i oaktsamhet. Det kan handla om att mannen, oftast handlar det ju om en man, inte brytt sig om att ta reda på om kvinnan hade sex frivilligt eller inte. Det brottet blir troligen lättare att bevisa och skulle därför kunna ge fler fällande domar.

Hur ska man bedöma om någon haft sex frivilligt eller inte?

– Det fick vi inte veta idag. Utredaren Marie Heidenborg föreslog att kvinnan skulle kunna uttrycka samtycke antingen med ord eller genom att delta aktivt. Det skulle skrivas in i lagen, men så tänker inte regeringen göra, och hur det exakt blir istället är oklart.

Hur väntade var de här förslagen?

– De flesta kommer från en statlig utredning där partierna varit med och som regeringen nu genomför. Men regeringen lägger till ett förslag: minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs. Däremot inte minimistraffet för våldtäkt av normalgraden.

– Ett par av utredningens förslag hamnar däremot i papperskorgen. Utredningen ville byta ut ordet våldtäkt för att markera att våld eller hot ofta inte används, men att brottet är allvarligt ändå. Regeringen vill behålla ordet våldtäkt. Dessutom vill utredningen införa en särskild brottsrubricering för de allra grövsta sexbrotten, men av lagtekniska skäl skulle det kunna sänka straffet för andra grova sexbrott, och det vill inte regeringen.

 Kommer förslagen bli verklighet?

– Jag tror att så gott som alla förslag i det här paketet går igenom i riksdagen. Vi har haft en debatt om sexbrott i många år, och den har hamnat ännu högre på dagordningen i samband med Metoo. Partierna har en lång rad olika förslag på skärpta lagar och numera vill en majoritet ha en samtyckeslag. Debatten brukar handla om huruvida man borde gå längre eller agera snabbare.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista