Sebastián Piñera
Sebastián Piñera. Foto: CLAUDIO REYES

Sebastián Piñera vinner valet i Chile

"Min regering kommer göra allt för att leda Chile tillbaka mot tillväxt"
2:29 min

I Chile vann i går högerkandidaten Sebastián Piñera presidentvalet med god marginal till sin socialdemokratiske rival Alejandro Guillier. Chile enar sig nu till de många latinamerikanska länder som rört sig högerut.

– Vi chilenare må ha olika åsikter, och vi ska hylla våra skillnader och vår pluralism, men den bör aldrig göra oss till ovänner, sa Sebastián Piñera när han höll sitt segertal i går, efter att det stod klart att han vunnit 54 procent av rösterna, en trygg marginal.

– Min regering kommer göra allt för att leda Chile tillbaka mot tillväxt och utveckling, sa Piñera inför jublande anhängare i Santiago.

Opinionsundersökningar inför valet visade att det skulle bli mycket jämnt, men att ett lågt valdeltagande gynnade Sebastián Piñera eftersom de väljare som röstat på det nybildade vänsterpartiet Frente Amplio i den första valomgången, inte lockades av den socialdemokratiska kandidaten Alejandro Guillier.

Han erkände i går att valresultatet innebar ett hårt nederlag, och att socialdemokratin nu behöver idka självkritik, men samtidigt försvara de reformer man genomfört under president Michelle Bachelet.

Sebastián Piñera har varit väldigt vag kring vilka förändringar han vill göra inom exempelvis utbildningssystemet och abortlagstiftningen, som socialdemokraten Michelle Bachelet reformerat under sina fyra år vid makten. Pinera har fokuserat på vikten av att sänka skatterna.

Förloraren Alejandro Guiller återtar nu sin plats som senator i kongressen. Men både han och Piñera betonade att de vill arbeta tillsammans i viktiga frågor.

De kramade om varandra och hyllade båda det faktum att valet varit transparent och rättvist - något som sticker ut i dagens Latinamerika, där förlorare och vinnare sällan är överens om valresultatet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".