Juan Orlando Hernández
1 av 2
Juan Orlando Hernández Foto: Moises Castillo
Honduras, protest
2 av 2
Foto: ORLANDO SIERRA

Vinnare utsedd efter omstritt presidentval i Honduras

Efter tre veckor har en vinnare utsetts i presidentvalet i Honduras. Sittande presidenten Juan Orlando Hernández står som segrare, men utmanaren manar till protester.

Valdomstolens ordförande David Matamoros kom på söndagen slutligen med beskedet att Hernández vunnit.

Valfusk, hävdar utmanaren Salvador Nasralla och uppmanar till protester. Nasralla säger att det i själva verket var han som vann valet och att det borde göras om, med hårdare internationell övervakning.

Även den tidigare presidenten Manuel Zelaya, allierad med Nasralla, vill se protester.

– Valet är ogiltigt och vi erkänner inte resultatet, säger han.

Veckorna efter valet den 26 november har varit oroliga. Tre människor har dött i protester på gatorna, uppger polisen. Enligt oppositionen rör det sig däremot om 20 döda, och Amnesty International har satt siffran till 14.

Valet är mycket omstritt. Hernández ställde upp trots att grundlagen förbjuder att en president väljs om. Hans konservativa parti hävdar att den regeln har satts ur spel efter en dom i högsta domstolen 2015.

Oppositionen har hävdat att valet manipulerades och pekat på märkliga avbrott i rösträkningen, som tog över en vecka. Internationella valobservatörer har rapporterat om oegentligheter.

Nasralla har nu rest till USA för att väcka uppmärksamhet kring det han anser är ett val som inte gått rätt till. Han ska träffa representanter för USA:s utrikesdepartement och chefen för den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS, Luis Almagro.

USA gav inför valet indirekt sitt stöd till Hernández, som har fört en kamp mot gängvåld i Honduras. Landet är hårt drabbat av våld, fattigdom och korruption och många flyr på illegala vägar till USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista