FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein och Burmas ledare Aung San Suu Kyi.
FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein och Burmas ledare Aung San Suu Kyi.

FN:s människorättschef: Aung San Suu Kyi kan ställas inför rätta för folkmord

2:43 min

FN:s människorättschef säger i dag i en intervju med BBC att han inte blir förvånad om en domstol i framtiden kommer slå fast att det begåtts ett folkmord mot rohingyerna i Burma. Burmas militär har hela tiden förnekat anklagelserna och sagt att de endast stoppat ett uppror utförda av terrorister.

– Om vi ser storleken på denna militära operation så måste beslutet ha tagits av högsta ansvariga militärledare och om du som ledare i landet hade kunskap om att detta pågick men inte gjorde något för att stoppa det, ja då kan du ställas inför rätta anklagad för folkmord, säger FN:s människorättschef Zeid Ra'ad al-Hussein till BBC.

Dem han syftar på är Burmas militärledare general Aung Min Hlaing och dessa folkvalde ledare Aung San Suu Kyi.

Runt 650 000 rohingyer har nu flytt Burma sedan den 25 augusti då ARSA, den i Burma terrorstämplade gruppen Arakans räddningsarmé, attackerade och dödade 12 gränspoliser vilket satte igång den militära upprensningsaktionen.

Men enligt människorättsgruppen Fortify Rights så började de militära förberedelserna i provinsen Rakhaine redan ett år tidigare i samband med att nio poliser dödades vid en attack av ARSA. 

Veckorna efter den händelsen gick regeringen, enligt Fortify Rights, ut med följande erbjudande:

"Varje rakhainare som vill skydda sin stat har nu chansen att bli en del av den lokala beväpnade polisen."

Samtidigt stryptes allt mer av mathjälpen till rohingyerna i området och två veckor innan attacken den 25 augusti i år flögs en stor militär bataljon in till Rakhaine.

FN:s människorättschef al-Hussein varnar också i BBC-intervjun för att i de enorma flyktinglägren i Bangladesh så kan jihadistgrupper formas för vedergällningar i Burma mot till exempel buddhistiska tempel. Något som i sin tur kan leda till konfrontationer mellan buddister och muslimer i en mycket större skala än nu.

FN-chefen är inte ensam om att känna oro för en sådan utveckling. Sidney Jones som är en av Sydost- Asiens främsta terrorexperter berättade när jag träffade henne för en dryg månad sedan i Jakarta att de sett hur militanta grupper från Indonesien och Malaysia redan försökt koppla sig samman med ARSA-medlemmar i flyktinglägren i Bangladesh.

– Det är inte så svårt för dessa extremister att resa in dit i hemligt skydd av en hjälporganisation och därifrån bygga vidare på sin verksamhet, varnade Sidney Jones.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista