Tredelad bild: En datatekniker i ett serverrum, en kvinna mot vit bakgrund och en sjuksköterska som ordnar ett dropp.
Almegas chefsekonom Lena Hagman (mitten) säger att många företag vänder sig utomlands för att köpa it-tjänster. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Almega (Creative Commons), Isabell Höjman/TT.

Tjänstekonjunkturen har toppat

1:28 min

Tillväxten i tjänstesektorn har passerat toppen, och mattas nu av. Det visar arbetsgivarorganisationen Almegas återkommande tjänsteindikator.

– Vi ser redan att tillväxttoppen kom i början av av 2017, och nu mattas det av. Det är oroväckande att det ska bero på kapacitetsbegränsningar, som beror på brist på personal, säger Lena Hagman, chefsekonom på Almega.

Var tredje månad gör Almega sin tjänsteindikator, som en konjunkturmätare på alla tjänstesektorer. Det kan exempelvis handla om it-företag, men också om privata vårdföretag. Och nu visar alltså rapporten att tillväxten toppat, och mattas av nu under det fjärde kvartalet.

Samtidigt visar också rapporten att sysselsättningen troligtvis toppar under det här kvartalet, och ökningen av antalet anställda i tjänstesektorn kommer mattas av under nästa år.  

Tidigare så har det varit så att när det är brist på arbetskraft, ja då stiger lönerna, och även priserna, mer. Det sambandet är inte alls lika tydligt nu som historiskt. När svenska företag inte längre får tag på rätt arbetskraft inom tjänstesektorn i Sverige så vänder de sig i allt större utsträckning utomlands för att köpa tjänster, det kan vara hos it- eller teknikkonsulter till exempel.

– Det syns i statistiken att de importerar mer tjänster till sin egen produktion, det handlar mycket om it-tjänster av olika slag, exempelvis systemutveckling, som lätt kan importeras digitalt, säger Lena Hagman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista