Bollhav, galleria och gym
Foto: Andy Wong/TT, Anders Wiklund / TT, Henrik Holmberg / TT

Nöjen och service allt viktigare för handelsplatser

1:16 min

Lekland, restauranger och annan service blir allt viktigare för handelsplatser och gallerior, som måste utvecklas på grund av konkurrensen från e-handeln.

– Förut så försökte man stoppa undan många av de här service- och nöjesaktörerna i en källare eller på en bakgård i handelsplatserna, men nu har man insett att dom här är ju viktiga för att få besökare. De här upplevelserna kan ju inte digitaliseras bort, det säger Tobias Rönnberg, analytiker på HUI Research.

Lekland, restauranger, gymanläggningar och studsmatteland, listan kan göras lång på olika typer av nöjen och service som hittar in på handelsplatser och i gallerior i allt större utsträckning. Faktum är att de branscherna växer betydligt mer än själva handeln, men den är ju å andra sidan mycket större.

Joakim Gunler är vd för Leos Lekland, som har 40 lekland i Norden. De räknar med att växa med ungefär tio lekland per år, och enligt Joakim Gunler har attityden mot dem förändrats de senaste åren.

– Vi har ju kämpat för våra etableringar tidigare, men det har blivit en otroligt stor förändring. Många vill nu ha andra typer av produkter, restauranger, caféer och upplevelser kopplat till shopping. Så det är en stor förändring på några år, säger Joakim Gunler.  

Tobias Rönnberg på HUI Research säger att det gäller för dom som äger handelsplatser, köpcenter och gallerior att fundera hur lokalerna kan anpassas till service och nöjen, som restauranger, gym och lekland. Och där har köpcenter och gallerior hittills kommit längre, enligt Tobias Rönnberg.

– Där är omställningen snabbare, eftersom det oftast är en fastighetsägare som står bakom ett köpcenter, man slipper prata med de andra ägarna, säger han.

– I nybyggda gallerior, som Mall of Scandinavia, är uppemot 20 till 25 procent av ytan service, i andra typer kanske det är mellan fem och tio procent. Vi ser ett skifte åt det hållet nu, säger Tobias Rönnberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista