Centerpartiet ifrågasätter nu regeringens förslag.
TT.

Centerpartiet kritiskt mot regeringens förslag

1:50 min

Centerpartiet ifrågasätter nu regeringens förslag om att ensamkommande som kom före 24 november 2015 och fått vänta länge på besked ska få en ny chans att stanna i Sverige. Därmed saknar förslaget stöd i riksdagen.

När förslaget kom var Centerpartiet det enda borgerliga parti som var positivt.

– Vi är glada och lättade över att regeringen lägger ett förslag till slut, sa partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson då.

Nu har Centerpartiet funnit en rad frågetecken och vill inte ge besked om partiet stödjer regeringens förslag, enligt Johanna Jönsson

– Det är många människor därute som undrar om det här förslaget kommer att gå igenom eller inte. För oss är det viktigt att tala om att det här är inte den lösning vi hade valt. Nu förväntar vi oss att regeringen omarbetar förslaget och förhoppningsvis lägger fram något som vi kan stödja, säger hon. 

Centerpartiets ledare Annie Lööf skriver tillsammans med Johanna Jönsson idag i Svenska Dagbladet att Centerpartiet ser en rad brister i regeringens förslag.

Förslaget ger ensamkommande möjlighet att studera på gymnasiet och där vill Centern se att det också finns möjlighet att arbeta, ensamkommande som uppgett fel ålder omfattas också av den nya chansen, vilket Centern är emot. Dessutom gäller det alla som kom före den 24 november 2015, vilket inte är någon lämplig tidpunkt enligt Johanna Jönsson

– Ja, rimligare är att man sätter tidsgränser vid årsskiften, säger hon. 

Centerpartiets positiva reaktion när förslaget kom innebär alltså inte att regeringen kan räkna med Centerns stöd i riksdagen. Övriga borgerliga allianspartier är emot förslaget och Centern vill inte förhandla om innehållet i förslaget och avvaktar nu regeringens slutgiltiga förslag i form av en proposition till riksdagen. 

– Vi kommer att titta på det färdiga förslaget efter att remissinstanserna har sagt sitt och se om vi kan ge vårt stöd eller inte. Just nu är det alldeles för många frågetecken kvar. det finns inte ens ett förslag på bordet utan bara ett pressmeddelande än så länge, säger Johanna Jönsson. 

Maria Ferm är migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet som hoppas att Centerpartiet ändå kommer att stödja förslaget:

– Jag hoppas att de inte vill rösta emot, eller sänka hela förslaget, jag tycker det är viktigt att ha en konstruktiv anda. Det är otroligt viktigt att det här förslaget går igenom. Det är väldigt många människors liv som står på spel, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista