Ikea
Foto: Jens Meyer/TT

EU-kommissionen granskar Ikea

1:14 min

Ikea anklagas för att ha undvikit att betala motsvarande nära tio miljarder kronor i skatt i Nederländerna. Nu inleder EU-kommissionen en granskning för att ta reda på om Ikea gynnats otillbörligt av nederländska myndigheter.

"Alla företag, stora och små, multinationella eller inte, bör betala sin rättmätiga skatteandel." säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

Ikea hävdar att skatteavtalen med Nederländerna följer EU:s regler.

Den svenska möbeljätten skapade två separata koncerner i ett nätverk av dotterbolag i Nederländerna, Liechtenstein och Luxemburg där pengar och vinster flyttats mellan bolagen för att dra fördelar av olika skatteregler. Det  konstateras i en rapport som De gröna i Europaparlamentet presenterade i februari.

Regeringen kommenterar nyheten om att Ikea granskas på det här sättet:

– Det är bra att EU granskar och följer upp skadliga skatteregimer inom unionen, hälsar finansminister Magdalena Andersson (S) via sin pressekreterare i ett kort utlåtande till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista