Foto: Nils Lindström / Sveriges Radio
1 av 3
Arkivbild. Sergels torg i Stockholm. Foto: TT.
Lennart Karlsson, kriminalkommissarie. Foto: Randi Mossige-Norheim / Sveriges Radio
2 av 3
Lennart Karlsson, poliskommissarie Foto: Randi Mossige-Norheim / Sveriges Radio

Svårt att stoppa öppen narkotikahandel – trots specialinsatser

2:40 min

Polisen i både Stockholm, Malmö och Göteborg har svårt att komma åt den öppna handeln med narkotika, trots specialinsatser i till exempel Stockholm.

Nyligen gjorde polisen i Stockholm en specialinsats för att komma åt narkotikahandeln kring Sergels torg. Men enligt både poliser och narkotikaförsäljare som Ekot talat med ledde insatsen inte till att narkotikahandeln minskade.

– Marknaden flyttar i stället ett eller ett par kvarter bort, säger poliskommissarie Lennart Karlsson.

Lennart Karlsson är chef för en narkotikagrupp på lokalpolisområde Norrmalm i Stockholm. Insatsen för att, som polisen uttrycker det, "återta Klarakvarteren i Stockholm", pågick i minst fyra veckor. Polisen vill inte uppge exakt när insatsen inleddes eller avslutas. Under insatsen har tjugo poliser jobbat i treskift.

Adam, som säljer bland annat heroin, amfetamin och narkotikaklassat läkemedel, har märkt att det varit ovanligt många poliser på Sergels torg. Det har gjort att både han och andra langare träffar sina kunder några kvarter därifrån i stället.

Och här, på en hamburgerrestaurang några hundra meter från Sergels torg, pågår narkotikaaffärerna som vanligt. Adam får ett telefonsamtal. Det är en kund som vill köpa heroin. Adam gör upp om priset. Innan han lägger på säger han till kunden:

– Gå inte till Plattan. Absolut inte.

Adam ser till att både han och hans kunder håller sig borta från Sergels torg så länge insatsen mot narkotikahandeln verkar pågå.

Lennart Karlsson märker hur stark symbiosen mellan langarna och deras kunder är. Kunderna varnar också sina langare.

– Det är ju inte ovanligt att köparna också varnar säljarna för när polis är på plats och så vidare, säger Lennart Karlsson. För det är ju ett gemensamt intresse, att säljarna ska kunna sälja produkten och köparna ska kunna köpa den. 

Enligt Lennart Karlsson så har en enskild insats som den här ingen effekt på narkotikahandeln i stort. Och poliser i Göteborg och Malmö, som Ekot pratat med, håller med. I stället drar sig langarna till ett annat ställe, precis som Adam gjort.

Nyligen, innan Adam flyttade sin försäljning från Sergels torg så blev han gripen och fick lämna ifrån sig det han hade på sig den dagen. Det var 795 tabletter, ett gram amfetamin och fem gram hasch. Nu nu väntar han på att bli kallad till förhör.

Polisen insats är ändå bra, tycker Adam.

– Det måste göra det, säger Adam.  Annars skulle det vara katastrof om folk stod helt öppet och sålde. Det skulle inte se bra ut.

Adam heter egentligen något annat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista