Skylt på husfasad med Försäkringskassans logotyp
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Allt fler överklagar avslag – Försäkringskassan prövas

2:18 min

Nu ska Högsta förvaltningsdomstolen pröva om Försäkringskassan gör rätt när den bedömer sjukas arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden.

Bakgrunden är att fler överklagar Försäkringskassans avslag på sjukpenning eftersom det är oklart vilka slags jobb som de sjuka bedöms kunna ta när de till exempel beskrivs som "lättare arbetsuppgifter utan stress".

Det är fackliga LO TCO- rättsskydd som drivit två mål mot Försäkringskassan och enhetschefen Robert Sjunnebo är nöjd med att frågan tas upp i högsta instans.

– Vi är väldigt positivt överraskade och väljer det att tolka det som om att Högsta förvaltningsdomstolen inte är nöjd med de arbetsförmågebedömningar som görs idag.

Som Ekot berättade i morse överklagar allt fler Försäkringskassans avslag på sjukpenning just när de bedömer människors arbetsförmåga mot hela arbetsmarknaden.

Nu ska Högsta förvaltningsdomstolen pröva om det räcker med att Försäkringskassan hänvisar till att det finns andra "lättare jobb utan stress" eller om arbetsförmågan ska bedömas mot faktiska jobb som kan sökas t ex. på Arbetsförmedlingen.

Enligt Robert Sjunnebo på LO TCO- rättsskydd är det omöjligt för de sjuka att bevisa att de saknar arbetsförmåga när Försäkringskassan använder sig av begrepp som är så svepande som "lättare arbetsuppgifter".

– Dels måste man föra bevisning om jobbet finns eller inte, dels blir det mer eller mindre omöjligt för läkare att uttala sig om arbetsförmåga finns. Det blir en moment 22 situation för den enskilde.

Fler överklaganden hänger samman med att Försäkringskassan nu fattar fler negativa beslut. I juni avslog Försäkringskassan sjukpenningen i 13 procent av de pågående sjukfallen. Att jämföra med 6 procent tre år tidigare. En som Försäkringskassan nu anser kunna jobba heltid är ögonsjuksköterskan Helene Ydenius. Men hon förstår inte alls vad det är för slags lättare jobb som hon förväntas ta efter sin stroke.

– Jag har tänkt att det kanske handlar om människor som inte vill jobba, men nu vet jag att vem som helst kan drabbas oavsett hur mycket man vill jobba. Vem som helst kan hamna utanför samhället. Det tycker jag är skrämmande.

Cecilia Udin, Nationell samordnare på Försäkringskassan anser inte att handläggarna gör fel idag, men att Försäkringskassan kan tvingas tänka om – om den förlorar i Högsta Förvaltningsdomstolen.

– Då måste vi titta på om vi ska ändra det stödet vi har till våra handläggare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista