Cyril Ramaphosa
Cyril Ramaphosa Foto: TT/AFP/Gulshan Khan

Cyril Ramaphosa blir ledare för regeringspartiet ANC

1:44 min

I Sydafrika firar nu anhängare till Cyril Ramaphosa, efter att han röstats fram som ANC:s nye ledare tidigare ikväll.

– ANC blir starkare och landet kan se fram emot en bra president, säger en jublande delegat inne på ANC:s kongress här i Johannesburg, när resultatet av omröstningen blivit känt.

– I Sydafrika är vi så glada nu, mer än glada säger en annan delegat, i larmet på kongressgolvet.

Men hela Sydafrika jublar inte över Cyril Ramaphosa, inte ens hela ANC. Efter en kraftigt försenad valprocess stod det klart att partiet var precis så delat som många anat - av 4700 delegater var Ramaphosas vinstmarginal mindre än 200 röster.

Ledarskapsfrågan har varit en strid på kniven där motståndaren Nkosisana Dlamini-Zuma appellerat till vänsterfalangen och många på landsbygden med sin radikala retorik, medan Cyril Ramaphosa haft stöd hos medelklassen i städer och också haft marknadens förtroende att vända Sydafrikas ekonomiska kräftgång. Den Sydafrikanska randen stärktes av beskedet från kongressen.

En av Ramaphosas viktigaste uppgifter blir nu att försöka ena partiet, och inför valet om ett och ett halvt år visa att ANC är något annat än de korruptionshärvor som omgärdat den nu före detta ledaren Jacob Zuma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista