Biologiskt värdefull skog i norra Sverige. Arkivbild.
Biologiskt värdefull skog i norra Sverige. Arkivbild. Foto: Olli Manninen / Naturskyddsföreningen / TT

Kritik mot avverkningen av skyddsvärda skogar

Länsstyrelsen: Besvikelse att man inte klarade av att bevara de här områdena
1:58 min

Statliga Sveaskog har fått kritik från flera håll för avverkning i skyddsvärd skog. Kritiken kommer bland annat från flera länsstyrelser.
När gränserna för Sveaskogs ekoparker sattes kom en del av den skyddsvärda skogen utanför.

– Många av de här områdena hamnade utanför gränsen och faktiskt delvis även avverkats, säger Frédéric Forsmark på länsstyrelsen i Norrbotten.

Naturvårdsverket fick runt sekelskiftet uppdrag av regeringen att inventera statliga skogar och peka ut de mest skyddsvärda. Drygt 800 sådan områden pekades ut. Flera av dem fick inget formellt skydd, utan hamnade i Sveaskog ekoparker, där bolaget lovar tar extra stor ansvar för djur och natur. Men när gränserna för ekoparkerna i Norrbotten drogs var det delar av de här skyddsvärda områdena som hamnade utanför och i de skogarna har Sveaskog avverkat.

Det är ju en besvikelse att man inte klarade att bevara de här områdena i sin helhet, säger Fréderic Forsmar.

Som vi berättade om i morse har Sveaskog också fått kritik hur de värderat skogarna inne i sina ekoparker. Skogar som av myndigheter och andra experter bedömts som skogar med mycket höga naturvärden har av Sveaskog klassats som produktionsskogar som ska avverkas. Och det gäller också delar av de här områdena som Naturvårdsverket pekade ut som statens mest skyddsvärda skogar. 

– Man kan ju fråga sig vad som är vitsen med ekoparkerna i sådana fall, och speciellt inte i de här avgränsade statliga områden, och som utgör stommen i ekoparkena, där tycker vi definitivt inte att man ska gå in och avverka, säger Frédéric Forsmark.

I grunden finns en uppgörelsen mellan Länsstyrelsen i Norrbotten, Sveaskog och naturvårdsverket.

Frédéric Forsmark säger att Länsstyrelsen tolkat den uppgörelse som att Sveaskog skulle skydda områdena i sin helhet. Men Sveaskog har gjort en annan tolkning.

I ett mejl till Kaliber skriver Sveaskog att de anser att de har agerat i enlighet med överenskommelsen, och att bolaget skyddat de mest värdefulla delarna av skogarna, de så kallade värdekärnorna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".