Ikea
Foto: Jens Meyer/TT

EU granskar Ikea för miljarder i skatt

1:17 min

EU-kommissionen misstänker att Ikea har låtit bli att betala stora summor i skatt på ett felaktigt sätt. Enligt misstankarna kan Ikea ha gynnats på ett felaktigt sätt.

Ikea svarar inte på frågor. Men talespersonen Josefin Thorell säger att Ikea följer reglerna.

– Vi betalar skatt i enlighet med de regler och lagar i alla länder där vi har verksamheter.

– De nationella myndigheternas beskattning av oss har enligt vår mening varit i enlighet med EU:s regler.

– Och det är bra om den här undersökningen kan tydliggöra och bekräfta det, säger Josefin Thorell.

EU-kommissionen anklagar Ikea för att ha undvikit att betala motsvarande nära 10 miljarder kronor i skatt i Nederländerna. Det ska ha skett under åren 2009–2014.

Det EU-kommissionen misstänker är att Ikea ska ha gynnats och fått en extra förmånlig behandling av myndigheterna i Nederländerna.

Det skulle innebära en orättvisa gentemot andra företag.

Enligt brittiska Financial Times ska Ikea ha skickat pengar mellan bolag i Nederländerna, Liechenstein och Luxemburg för att utnyttja ländernas olika skatteregler.

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager säger att EU:s medlemsländer inte kan låta utvalda företag betala mindre genom att tillåta att de flyttar sina vinster på ett konstgjort sätt.

Margrethe Vestager har gjort sig känd för att ha en tuff inställning till stora företag och tidigare har en rad internationella företagsjättar, till exempel Apple och Amazon, tvingats till skattetillägg efter liknande utredningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista