HM
Foto: Dan Hansson /TT

Så möter butiker konkurrensen från näthandeln

1:28 min

I spåren av att allt fler handlar via nätet får butikerna det tuffare och enligt en prognos från Svensk Handel kommer mellan 5000 och 10000 butiker tvingas att stänga inom 7 år. Flera köpcentrum och butiker satsar nu på upplevelser för att möta konkurrensen.

Ett exempel på det är Hennes & Mauritz som är pressat av konkurrerande e-handeln. 

– Ja, tanken är att det ska vara fredag hela veckan-feeling. Att man kommer in och hittar en klänning man hittar blommor man kan gå och ta en kaffe i våran fina lobby. Att man kan plocka med sig allt möjlighet helt enkelt men framförallt att man vill komma till en fysisk butik istället för att bara gå till en onlinebutik, säger Anna Gustavsson är butikschef i en så kalladny konceptbutik.

I ett litet hörn av butiken kan kunderna kan köpa kaffe för 30 kronor koppen. Vid provrummet finns också en fotoutställning och kläderna är indelade efter olika så kallade koncept som ska ge inspiration och enligt Anna Gustafsson syns redan en viss ökning av kunder.

– Många är nyfikna och vill bara stoppa in huvudet och se vad vi gör, säger hon. 

Försäljningen av kläder och skor i butiker har backat tre år i rad medan e-handeln fortsätter att växa. H&M:s VD skrev i den senaste kvartalsrapporten att bolagets onlineförsäljning inte har kompenserat för den minskade kundtrafiken i butikerna fullt ut.

Butiken på Östermalm är ett test som ska utvärderas innan man eventuellt går vidare med fler liknande butiker. Och H&M inte ensamma om att jobba med nya strategier för att möta digital konkurrens. Åhlens som länge haft caféer i sina varuhus satsar på sikt exempelvis på fler skönhetssalonger. Även flera köpcenter kompletterar med exempelvis gym och lekland.

Karin Johansson som är VD på branschorganisationen Svensk Handel säger att det här en del av en större trend som hon tror vi kommer att se mer av i framtiden.

– Det finns klädbutiker som ägnar sig åt second handförsäljning eller uthyrning, matvarubutikerna har matlagningskurser på kvällarna. Det finns enormt stora möjligheter, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista