Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet
Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet Foto: TT/Jessica Gow

Antalet platser på lärarutbildningarna utökas

Lärarförbundets ordförande: Lönerna måste upp
1:47 min

Behovet av att rekrytera lärare har ökat, det visar en ny prognos från Skolverket. De närmaste fem åren behöver skolor och förskolor rekrytera motsvarande 77 000 heltidstjänster.

– För att stärka läraryrkets attraktivitet så handlar det framförallt om tre åtgärder. Det ena är att lönerna måste upp, det andra är att arbetsbelastningen måste ner och för det tredje så måste lärare få ett ökat inflytande över sin egen yrkesvardag. Ju fler lärare vi får som får utöva sitt yrke och känna att man faktiskt får göra ett bra jobb desto fler ambassadörer får vi för läraryrket i framtiden också, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

Idag presenterade Skolverket en uppdaterad prognos över behovet av förskollärare och lärare fram till år 2031. Den visar att behovet de kommande fem åren har ökat med 7 000 heltidstjänster sedan den förra prognosen som kom för två år sedan. Ökning beror till stor del på att befolkningen har växt.

Mats Östholm är rektor på Råslätts skolområde i Jönköping.

– Vi får stora kullar de närmaste åren och det betyder att då behöver vi utöka vår lärarkår och sen har vi en pensionsavgång här som vi måste ersätta också. Som det är idag har vi svårt att få tag på behöriga lärare, särskilt inom vissa ämnen.

För att möta rekryteringsbehovet kommer regeringen utöka antalet platser på lärarutbildningarna, totalt rör det sig om 10 000 fler platser till år 2021. En annan stor satsning handlar om att skapa fler vägar in i läraryrket genom kompletterande pedagogiska utbildningar för de som har en annan akademisk examen och vill bli lärare. Något som välkomnas av Lärarförbundet.

– Vi ser jättepositivt på det, och det är ju också den utbildning som har en hög andel sökanden, dessvärre så är det många som inte slutför den för de får helt orimliga villkor att kombinera arbete och studier så här går det ju att se över hur den typen av kombination kan underlättas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".